V roce 1945 kapitulovali Němci 6. května, letos to posádka v Dobřanech stihla o tři dny dříve.

"První rekonstrukci kapitulace jsme připravili již loni, letos jsme tady podruhé," řekl předseda německého military klubu Petr Mareš. "Původně jsme přemýšleli i nad většími manévry se střelbou, ale vychází to na spoustu peněz a tak jsme si řekli, že alespoň postavíme německý tábor a zinscenujeme kapitulaci německých vojsk," pokračuje Mareš.

A chvíli po jedenácté hodině dopoledne už na náměstí v Dobřanech přijíždí Němci následovaní spojeneckými silami. Dojde na pár výstřelů, jeden z Němců padá raněn k zemi a chvíli poté přichází německá posádka s bílou vlajkou. Zanedlouho dojde i k podpisu kapitulace a Dobřany se mohou zařadit mezi další osvobozená západočeská města. Konvoj amerických vozidel zůstává na náměstí asi půl hodiny a poté pokračuje do dalších měst na Plzeňsku.

Celá akce byla doplněna komentářem z místního rozhlasu, kdy si veřejnost mohla poslechnout podrobnosti o osvobození 6. května 1945. Mimo jiné se tak dozvěděli, že v roce 1945 se kapitulace obešla bez střelby a bez zranění, na sklonku války už nikdo bojovat nechtěl.