Pejsci byli nalezeni v neděli zhruba hodinu před půlnocí na silnici směrem na letiště Klatovy. Jde o mopse a fenku anglického buldoka. „Oba byli v katastrofálním stavu. Fenka má deformaci předních tlapek, se kterou se dle mého názoru nenarodila, ale mohlo k ní dojít tím, že byla v uzavřeném prostoru a neměla dostatek pohybu. Mopsík je slepý, má neléčený zelený zákal. Oba byli podvyživení, už ale začali baštit, tak věřím, že to zvládneme,“ řekla Deníku Šeflová, podle níž řada znaků nasvědčuje tomu, že zvířata byla uzavřena v zatím neznámé množírně.

Nahrává tomu i fakt, že je evidentní, že fenka měla přes svůj stav opakovaně štěňata. „Pokud někdo připouští takto postiženou fenku, tak k tomu mohu říci jediné – je to prasárna,“ konstatovala Šeflová, která chce sama vypátrat toho, kdo se zvířecí dvojice zbavil. Podobně se jí v létě podařilo najít Václava M. (49) z Měčínska, který odsoudil k smrti štěňata, jež zanechal napospas osudu na poli u Radkovic. Část z nich skutečně zemřela hladem a žízní. Muž byl obviněn z týrání zvířat a již brzy ho čeká soud.

Letos již byly v Plzeňském kraji objeveny dvě množírny psů, jedna v Sedlci u Starého Plzence a druhá v paneláku v Brněnské ulici v Plzni . Obě množírny patřily Ivě W. (48). Odhaleny byly v červenci, policie ale případ zatím neuzavřela. „Stále běží úkony trestního řízení, do dnešního dne nepadlo obvinění,“ informovala ve středu plzeňská policejní mluvčí Hana Rubášová. Podle informací Deníku se vyšetřování chýlí ke konci, dá se očekávat, že v horizontu týdnů bude chovatelka obviněna. Péčí o 103 psů, které majitelka chovala v hrůzných podmínkách, je nyní pověřeno plzeňské územní pracoviště Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. O jejich dalším osudu rozhodne výsledek policejního šetření.

Kapsář. Ilustrační foto.
Kradli v šatně i ve vlaku