Rybník je dlouhá léta chloubou města a obyvatelé jej využívali už za první republiky, kdy okolí vodní plochy sloužilo jako vycházková zóna. Vedení Spáleného Poříčí oslovilo organizaci Pěstuj prostor a do projektu se pustil jeden z jejích architektů Marek Sivák.

„Rybník před lety vybagrovali, a tak se v něm po letech mohli lidé opět koupat. Začali tam trávit mnoho času a když nás město oslovilo, rozhodli jsme se jim se zvelebením pomoci,“ řekl Sivák.

Heslo organizace je demokratizace veřejného prostoru, a proto do projektu zapojili tamní obyvatele. „Jak občané, tak vedení města představili své návrhy. Podněty podalo asi padesát lidí a také žáci základní školy,“ poznamenal architekt. Největší zájem byl o více přístupů do vody, následovala mola, lavičky nebo dětské hřiště.

Nově tak u hráze vznikne opalovací terasa s přístupem do vody a skluzavkou. Na druhé straně hráze, kde se nachází delší svah, budou umístěna lana, která usnadní přístup do Hvížďalky a mohou je také využít děti ke hraní.

O předešlém víkendu občané města přiložili ruku k dílu a společně se vrhli na stavbu mola. „Přišlo mnoho lidí, sotva jsme akci stíhali koordinovat. Přesto jsme prací zvládli opravdu hodně. Bylo to velice příjemné,“ pochválil Sivák. Okolí rybníka čekají změny také příští rok. „V obnově této krásné rekreační zóny budeme pokračovat. Chystáme větší úpravy, na jejichž přípravu ale potřebujeme více času,“ uzavřel architekt.