„Nejvyšší účast byla tradičně v sobotu, kdy je na programu také nejvíce tras – od 6 km do nejdelší 50 kilometrové," vysvětluje vedoucí pionýrské skupiny Horní Bříza Jaroslav Novák. „Každoročně dorazí zhruba 900 účastníků, za celých 26 let už ale na Hornobřízský puchýř našlo cestu kolem 2000 lidí. Někteří se pravidelně vracejí, jiní tady byli jen jednou," popisuje Novák.

Letošní akci zpestřila také zahraniční návštěva. „Že sem přijedou Němci nebo Rakušané, to jsme zvyklí, letos ale dorazila skupinka turistů z Francie, konkrétně 14 lidí z partnerského města Villeneuve sur Yonne. Také nás v sobotu opravdu brzy ráno překvapilo několik Maďarů," říká vedoucí.

Pro všechny účastníky byly v cíli připraveny diplomy za absolvování konkrétní trasy, ale i možnost získat razítko mezinárodní organizace IVV. „To můžeme dávat jen díky spolupráci s klubem českých turistů v Třemošné," vysvětluje Novák. Také zde byly připraveny poháry pro nejpočetnější skupiny. Pro jeden z diplomů si přišel přímo z Plzně Jaroslav Valach. „Na krokoměru mám 10,8 km, zpáteční cesta bude stejná, zkusím si říct o 20 km diplom," usmíval se. Pohár za nejpočetnější skupinu si nakonec odnesl kolektiv KČT Tachov oddíl Píďalky. Druhé místo pro sebe získala návštěva z Francie.

Novinkou na letošním pochodu byl výběr šestikilometrové trasy tak, aby ji mohli pohodlně absolvovat také maminky s kočárky. Součástí této trati byly také dětské hry, kdy děti sbíraly body, za které je v cíli čekala drobná odměna. „Připravili jsme několik her, například přenášení míčku na lžíci, hod šiškami nebo hod kroužkem na tyčku," upřesňuje vedoucí skupiny.

Na jednom z takových stanovišť byl také sedmnáctiletý Jakub Kapr. „Jako pořadatel jsem tady třetím rokem, na pochod jsem chodil ale jako účastník už asi od deseti let," říká Jakub.

Zatímco on sám dohlížel na soutěžící děti, jeho rodiče připravovali v kuchyni základní školy občerstvení pro další turisty. „Máme tady guláš s knedlíkem a řízek s bramborovým salátem, v pátek jsme měli ovocné knedlíky," řekl Novák, který teď týden počká na ohlasy a pustí se do příprav dalšího ročníku.