Samička, která dnes váží kolem 16 kilogramů, dostala jméno Adélka. Spolu s Formanem se jejím kmotrem stal i náměstek primátora pro kulturu Martin Baxa. Ten na místě vyjmenoval všechna zvířata, jichž je kmotrem – od tygříka Cyrila, varana komodského Josefa až po sumce Metoděje. Pro Petra Formana je to premiéra. „Díky projektu Evropského hlavního města kultury 2015 už jsem se potkal s různými zajímavými lidmi. Ale pohladit si hrošíka je zatím to úplně nejvíc," řekl. Adélka se narodila loni 22. listopadu, po porodu vážila asi čtyři kila. Dnes už ochutnává pevnou stravu, ještě déle než rok ale bude pít i mléko od matky Moniky.

V bazénku je Adélka rychleji než její matka

Zvědavá, rozpustilá a roztomilá. Tak se dá třemi slovy popsat Adélka, mládě hrošíka liberijského z plzeňské zoo. Čtvrteční křest, kdy se kolem ní motala spousta lidí i novinářů, zvládla pohodově.

Její rodiče Monica a Leipi už jedno mládě měli v předchozí zoo, Adélka je však první svého druhu narozená přímo v Plzni. Zatím váží jen kolem 16 kilogramů, v dospělosti bude mít až dvacetkrát tolik. „Přibírá každým dnem. Už zkouší pevnou stravu, ochutnává to, co žere její matka," říká ošetřovatel Vlastimil Cihlář.

Monica je podle něj výborná matka, která o dceru vzorně pečuje. Když od ní ošetřovatelé prvně mládě oddělili (kvůli čipování), postavila se na zadní, opřela se celou třísetkilovou vahou o mříže a Adélku hlídala. I když hrošíci působí nemotorně, jsou schopni běžet i čtyřicetikilometrovou rychlostí. Do spárů jejich zubů ne nepodobných klům by se také nikdo nechtěl dostat.

Zoo chová tato zvířata několik let, dnes jsou tu kromě Moniky a Adélky také otec mláděte Leipi a další samice Pompe. Ti jsou drženi odděleně, vzhledem k samotářské povaze hrošíků jim to ale nijak nevadí.

Adélka už začíná mít občas pořádné roupy, svou maminku pošťuchuje a chce si hrát. Velmi si oblíbila i bazének, který mají k dispozici. „Občas je Monica ještě nahoře a Adélka už se cachtá. Už dobře plave a potápí se," říká druhý z ošetřovatelů Ludvík Zach. Ven v tuto dobu hrošíci nesmějí, je na ně moc velká zima – potřebují alespoň deset stupňů nad nulou. Návštěvníci je mohou vidět v tropickém pavilonu.

Mládě, kterému budou příští neděli tři měsíce, v plzeňské zahradě zůstane přibližně dva roky, pak koordinátor chovu rozhodne, do které zoo se přesune.