Měnit kmenové buňky na buňky jaterní a tím dát naději na uzdravení nevyléčitelně nemocným pacientům s rakovinou jater. To je jeden z velkolepých plánů Hemato–onkologického oddělení Fakultní nemocnice v Plzni. Dosáhnout toho chce pomocí nové laboratoře buněčné terapie. Šéf oddělení Vladimír Koza ji charakterizoval jako nadstandard i pro západní Evropu. Laboratoř pořízená za 15 milionů korun, zaujímající plochu 280 m² má výrazně zkvalitnit léčbu hlavně leukemie s pomocí transplantace kostní dřeně. Podobné zařízení má v Česku ještě nemocnice v Praze–Motole a v Brně.

„Za transplantační léčbou k nám jezdí pacienti ze Slovenska i Polska, doufáme, že nyní začnou jezdit i pacienti ze západní Evropy,“ uvedl Koza.

Připomněl, že laboratoř je absolutně nejčistší prostředí v nemocnici. Je například několikanásobně čistší než na operačním sále a mnohamilionkrát čistší než v klasické laboratoři, což manipulace s transplantovanými buňkami vyžaduje. Čistotu umožňuje složitý technický i organizační systém. Pracovníci nejsou k poznání, protože jsou zakukleni do speciálního sterilního oblečení, které se musí v tomto prostoru dokonce i prát a nesmí se vynášet ven. Interiér je sestaven ze speciálních hladkých panelů beze spár. Výkonná vzduchotechnika vhání do prostoru neustále velké množství vzduchu přes ty nejjemnější filtry a tím se vzduch neustále obnovuje a čistí.

Zařízení nebude oddělení využívat jen k léčbě, ale i k výzkumným projektům, na kterých hodlají spolupracovat se světoznámými transplantačními centry, například v Mnichově, Lipsku či Regensburgu. „Na tento výzkum budeme muset shánět evropské grantové prostředky,“ dodal Koza.

Výzkum v nové laboratoři

- Prvním projektem je léčba pacientů s nádory jater, u kterých aplikace vlastních kmenových buněk má urychlit obnovu zdravé části jater, aby bylo možno nádorově postiženou tkáň zcela odstranit
- Projekt má být ve spolupráci s Chirurgickou klinikou FN odstartován ještě letos