Pošumavský betlém je zasazen do prostředí dřevěných chalup. Mezi nimi jsou shromážděni venkované v krojích, kteří se sklaní narozenému Kristu a přinášejí mu dary. „Zůstaly nám jenom domečky. Mysleli jsme, že figurky se nenávratně ztratily. V roce 2006 jsme začali pátrat. Neměli jsme ani snímek jesliček, abychom věděli, jak vypadaly,“ líčil Jan Soukup, plzeňský architekt a předseda Sdružení pro obnovu památek v Rokycanech, jenž se o kostelík U Ježíška stará.

Ve stejné době však objevil Soukupův známý fotografii betléma. Ležela u popelnice. „Když jsme nechali vyrobit první kopii postavičky, našli jsme ostatní schované v bedně u dominikánů na Jiráskově náměstí,“ pokračoval Soukup.

S tradicí betlémů je spjat sv. František z Assisi.
Betlémy skrývají donátory i domácího mazlíčka

Sestava však nebyla kompletní. Chyběli v ní Ježíšek, Panna Maria, anděl, selka a několik postav z lidu. „Zpětně jsme zjistili, že je ukradli zloději. Právě proto byly jesličky celou dobu ukryté,“ ozřejmil architekt.

Scéna zobrazující narození Krista je už téměř kompletní. Chybí pouze venkované. Originální betlém si můžete prohlédnout U Ježíška celoročně. Příležitost však máte i zítra. Od 10 do 12 hodin je zde připraven program pro děti, z chrámu si mohou odnést betlémské světlo. Večer, od 23 hodin, se uskuteční půlnoční mše.

Bazén Slovany
U bazénu zaparkují zdarma jen plavci