„Loni jsme si vytvořili rezervu, kterou letos použijeme, takže můžeme uspořádat festival v takovém rozsahu, na nějž jsou příznivci divadla zvyklí z minulých let," uvedl Jan Burian, ředitel festivalu. Nejvyšší částkou na pořádání přehlídky přispívá město Plzeň, letos je to 3,7 milionu korun. Ministerstvo kultury festival nakonec podpořilo 2,9 milionu a Plzeňský kraj sedmi sty tisíci korunami. Zbytek hradí sponzoři.

„Největším lákadlem nejspíše je Slečna Julie v podání Divadla národů z Moskvy, které se v České republice představuje poprvé," uvedla včera na tiskové konferenci Kamila Černá, vedoucí dramaturgické rady festivalu. Klasické Strindbergovo drama z předminulého století zásadně přepsal Michail Durněnkov tak, že reflektuje ruskou současnost, a režíroval jej významný berlínský režisér Thomas Ostermeier. „V představení hrají opravdové hvězdy ruského divadla – Čulpan Chamatovová a Jevgenij Mironov, na které má běžný moskevský divák jen velmi malou šanci se dostat," poznamenává Černá. Čeští divadelní fanoušci budou mít možnost Slečnu Julii vidět 15. září od 20 hodin ve Velkém divadle a o dva dny později v pražském Divadle Hybernia. Ze zahraničních představení dále plzeňská přehlídka uvede například Hru o matce a vlasti (13. 9. od 17 hod. Velké divadlo) v podání Polského divadla ve Vratislavi, v němž režisér Jan Klata přináší nezvyklý pohled na téma holokaustu. Ukazuje, jak prožité utrpení polské Židovky těžce poznamená její vztah s dcerou. Festival dále uvede představení přivezená z Maďarska, Lotyšska a Slovenska.

„Z českých divadelních událostí chceme představit především ty, které vznikly mimo hlavní velké kamenné scény," poznamenal Michal Zahálka, člen dramaturgické rady. „Sledujeme trend, v němž se to zajímavé často odehrává na okraji," dodává a poznamenává, že jeho typickou zástupkyní je například Hana Voříšková, která učí na Základní umělecké škole v Chocni a večer doma v kuchyni vytváří své papírové divadlo. Její Pohyblivé obrázky budou v Klubu Komorního divadla na programu 14. září. Tradičně se bude hrát i na nádraží na Jižním Předměstí, sérii hudebních a divadelních představení s názvem Johan uvádí, připravilo plzeňské občanské sdružení. I letos je připraven festivalový epilog. Ve středu 18. září ve Velkém divadle uvede pražský Činoherní klub hru Před západem slunce v režii Ladislava Smočka a Divadlo Pod Palmovkou Královu řeč, v níž hlavní roli hraje plzeňská divadelní hvězda Martin Stránský.

Ceny vstupenek se budou pohybovat od 70 do 350 korun. Některá představení už jsou vyprodána. Připraveny jsou studentské slevy, studenti uměleckých škol budou mít na neobsazená místa vstup zdarma.