Plzeň – Už v sobotu 24. března se na náměstí Republiky rozjede devátá sezona plzeňských farmářských trhů. Přináší podstatnou změnu: farmáři a prodejci budou produkty prodávat v týdenním, nikoliv dvoutýdenním režimu. „Reagujeme tím na poptávku odběratelů. Lidi mají zmatek v tom, zda je sudý či lichý týden a kdy jsou trhy. Někteří prodejci budou jezdit týdně, jiní jednou za čtrnáct dní,“ prohlásil organizátor trhů Tomáš Popp.

Řekl, že za sezonu projde farmářskými trhy na 80 prodejců, letos bude asi šest či sedm nových. „Například paní, co vyrábí zavařeniny a marmelády, ale také zavařenou řepu nebo okurky,“ dodal Popp s tím, že zpočátku organizátoři prodejce pro farmářský trh sháněli, teď se jim sami hlásí. Na každém trhu bývá v průměru 40-45 stánků.

První farmářské trhy v Plzni v roce 2016.Zdroj: DENÍK/Milan Říský

Farmářské trhy začaly v Plzni fungovat v roce 2010 s 10-15 stánky u hotelu Gondola v Mlýnské strouze, už třetí sezonu jsou nyní na náměstí Republiky. Podle Poppa jsou Plzeňáci výbornými zákazníky, kteří trhy nejen procházejí a ochutnávají, ale dělají také skutečně velké nákupy. Za každou sezonu nakoupí jídlo za zhruba 12 milionů korun.

Jedním z prodejců je například Jana Zikmundová z nebílovských ovocných sadů. „Jsme tu od začátku, přijíždíme s našimi mošty, poznamenala. Farmářské trhy pomohly také Tomáši Jílkovi, kterému podle jeho slov vlastně nastartovaly nový život. Zemřel mu totiž tatínek, který provozoval pekařství v Blovicích a vypadalo to, že krámek skončí. „S manželkou jsme bydleli v Praze, měli jsme tam práci, zázemí, všechno. Otcovi společníci chtěli zavřít, ale rozhodli jsme se jinak. S manželkou jsme se přestěhovali sem a ve firmě se nechali oba zaměstnat. Nevěděli jsme vůbec nic o provozu, kalkulacích. Měli jsme tehdy devět zaměstnanců a to včetně mě a ženy. Dnes máme zaměstnanců 40, provozujeme čtyři pekařství a chceme otevřít další,“ poznamenal Tomáš Jílek. Farmářským trhům vysekl poklonu, protože právě tam se prý lidé o nich dozvěděli a chtějí jejich výrobky.

Farmářské trhy v Plzni

Farmářské trhy na náměstí Republiky v PlzniZdroj: DENÍK/Milan Říský Letos začnou 24. března a budou se konat každou sobotu na náměstí Republiky až do poloviny prosince. Prodejci jsou farmáři – chovatelé hospodářských zvířat, pěstitelé zeleniny, uzenáři, pekaři, výrobci těstovin, džemů, paštik, sýrů a dalších výrobků. Zhruba 70 % prodejců pochází z Plzeňského kraje a krajů sousedních. Každý týden bude jezdit například Jana Zikmundová ze Sadů Nebílovy, kde vyrábějí mošty z jablek, které pěstují na 48 hektarech pozemků. Lidé se mohou těšit i na produkty Pekařství Jílek, malé řemeslné pekárny s dvacetiletou tradicí. V nabídce je například kysané zelí z Hrejkovic, hovězí maso z farmy Zelený a Angusfarm, mléčné výrobky z Jomy, Selského dvora Částkov či farmy Držovice. Zastoupeni budou i uzenáři – Arnošt Dvořák, Jatky Vojenice, Matějka z Letin, Bubeníček z Úněšova, Uzenář Plzák z Plzně. K dostání budou marmelády a pečené čaje Od Macháčků další jídlo.

Tak by měl vypadat nový pavilon psychiatrie, který bude vystaven v lochotínském areálu nemocnice
Reforma psychiatrie: Pacientům pomohou specializované týmy