„Přihlášené výrobky musí být vyrobeny z více než 75 % ze surovin získávaných v Plzeňském kraji a soutěže se mohou zúčastnit jen malé a střední potravinářské podniky,“ vysvětluje podmínky Klára Brabcová z Krajského úřadu s tím, že s vítěznými výrobky se lidé mohou seznámit na ochutnávkách, které se budou konat ve všech okresech Plzeňského kraje.

Součástí festivalu budou i farmářské trhy nebo například kurzy vaření, ty se však konají v Hotelové škole v Plzni. „Kuchařskou show tu předvede například Jan Horký – kuchař roku 2008 a kapitán Národního týmu kuchařů a cukrářů ČR. Předvedené pokrmy budete mít možnost na místě ochutnat. Těšit se můžete i na zahradnickou poradnu, přednášky o regionálních potravinách a mnoho dalšího, zve zájemce Tomáš Popp ze sdružení ENVIC.

Program festivalu

Pátek: 14 – 20 hodin

Nádvoří:
14 – 20h – Farmářský trh s regionálními produkty

Hlavní pódium:(moderuje Petr Vacek)
14 – 15h oficiální zahájení akce – hejtman, slavnostní raut, Petákova (E 104) – vchod přímo z pódia

Slavnostní vyhlášení vítězů soutěže Regionální potravina roku 2011
17 – 18h kuchařská show Martina Havlíka (úprava hovězího masa – lokální původ)
18 - 19h vystoupení hudební skupiny Footnote
19 – 20h kuchařská show – Václav Pach, šéfkuchař restaurace Purkmistr (vaříme z regionálních potravin)

Přednáškový sál:(moderuje Tomáš Popp)
15 – 16h Včely, med a lidé - MVDr. Jan Krabec (Český svaz včelařů)
16 – 17h prezentace vítězů soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje + ochutnávky
17 – 18h Potraviny z blízka – představení hnutí Slowfood (Blanka Turturro, Slowfood asociation ČR)
18 – 19.30h promítání filmu Nasytíme celý svět

Průběžně:aktivity pro děti i dospělé, prodej regionálních potravin, občerstvení

Sobota: 10 – 18 hodin

Nádvoří:
10 – 18h – Farmářský trh s regionálními produkty

Hlavní pódium:(moderuje Petr Vacek)
10 – 11h Majda z Kouzelné školky baví děti / Magda Reifová
13 – 14h Jan Horký – regionální potraviny na českém stole (kuchař roku 2008)
14 – 15h vystoupení hudební skupiny Skalanka ze Švihova
15 – 16h Majda z Kouzelné školky baví děti / Magda Reifová
17 – 18h vystoupení hudební skupiny Skalanka ze Švihova

Přednáškový sál:
10 – 11h Přírodní zahrady na balkonech, lodžiích a v truhlíku za oknem (Mgr. Alena Lehmannová)
13 – 14h Jak funguje komunitou podporované zemědělství? (Mgr. Jan Valeška, PRO-BIO LIGA)
16 – 17h Chemie v potravinách (MUDr. Miroslav Šuta)

Průběžně:aktivity pro děti i dospělé, prodej regionálních potravin, občerstvení

Sobota 18. června -Kurzy vaření z regionálních produktů

proběhnou dva kurzy se shodným obsahem zaměřené na regionální potraviny a jejich využití v kuchyni
Dopolední kurz - 9:00 – 12:00h
Odpolední kurz - 13:00 - 16:00

lektor kurzů: Martin Havlík, šéfkuchař skupiny Janák Bros, který je zastáncem moderního trendu využívání lokálních surovin k přípravě pokrmů.

Kurzy vaření z regionálních potravin se uskuteční v sobotu 18. června 2011 v Hotelové škole v Plzni (U Borského parku 3, Plzeň-Bory).