Také v budoucnu si chce fakulta udržet vysokou kvalitu výuky i výzkumu.

Za uplynulou dobu branami fakulty prošlo více než 5000 absolventů. Ročně se do bakalářských studijních oborů na pěti katedrách hlásí 300 studentů. I když ideální počet je 400 zájemců, fakulta kvůli svému vysokému standardu nevypisuje druhé kolo přijímacího řízení. Největší množství přihlášek přichází na obor informatika.

O vysoké úrovni vzdělávání na technické fakultě svědčí i fakt, že drtivá většina jejích absolventů se dobře uplatní na trhu práce. V budoucnu chystá vedení FAV redukci některých oborů. Zatímco v roce 2006 nabídka skýtala 9 bakalářských položek, před dvěma lety jich bylo už 20. „Rádi bychom se dostali na počet dvanáct nebo třináct. Rozhodně nechceme zúžit portfolio, ale některé příbuzné obory sloučit," vysvětli děkan Miroslav Lávička.

Na oslavě, kterou si nenechali ujít absolventi ani pět emeritních děkanů, fakulta představila pět nových symbolů. Akademici před budovou s novým nápisem vztyčili vlajku a představili pamětní knihu. Vyjma toho otevřeli v prostorách centrum deskových her s šachovým klubem a zřídili časovou schránku. „Uložili jsme do ní informace o fakultě, a to na různých médiích, na CD, DVD, USB flash disku i na papíře," uvedl děkan.

FAVku bych studoval znovu, říká absolvent

Absolvent fakulty aplikovaných věd, Plzeňan Antonín Diviš.Na oslavy 
25. narozenin Fakulty aplikovaných věd ZČU dorazili také její absolventi. Jedním z nich je Plzeňan Antonín Diviš, který nastoupil na katedru informatiky a výpočetní techniky v roce 1993. Po jejím absolvování začal pracoval pro firmu AŽD Praha, které zůstal věrný dodnes. V současnosti působí ve společnosti jako náměstek ředitele pro výzkum a vývoj a na plzeňskou alma mater se rád vrací.

Zavzpomínejte na první semestr na FAVce…
První překvapení pro mě bylo to, že se středoškolská matematika zvládla během první tříhodinové přednášky. Seděl jsem tam v přednáškovém sá6217117le s otevřenou pusou a sledoval pana doktora Čížka.

Co vám během studia dělalo největší problémy?
Pamatuji si matematikou analýzu jedna a dva právě u pana doktora Čížka. To jsem musel vydřít. Pak ještě byla těžká fyzika, ale u ostatních předmětů jsem problémy neměl, protože jsem měl průpravu z průmyslovky.

Zužitkoval jste v praxi informace získané během studia?
Často jsem vzpomínal na to, že kdybych se některé věci naučil už na škole, nemusel jsem se je učit, když je potřebuju v praxi. Jako student jsem neměl povědomí o to, co všechno bude nutné. Několikrát mě napadlo, že bych do školy chtěl jít znovu, abych si informace pořádně naučil. Takže FAVKu bych šel studovat klidně znovu.

Po absolvování jste nastoupil do AŽD Praha. Čím se firma zabývá?
Vyrábíme zařízení zajišťující bezpečnost na železnici. Věnujeme se i silniční technice, jako světelné signalizaci pro křižovatky a podobně.

Co byste FAVce popřál do dalších let?
Ať se jí v budoucnu daří a ať přichází na fakultu hodně studentů, kteří mají velký zájem o studium.