Do plzeňské ČSSD nedávno vstoupil Josef Bernard, člen dozorčí rady největšího strojírenského podniku v regionu Škoda Transportation a do loňska jeho generální ředitel.

Deníku to potvrdil šéf plzeňské ČSSD a primátor Martin Zrzavecký. I když budou socialisté řešit volební nominace až na podzim, je jasné, že Bernardův vstup k oranžovým není bezdůvodný. „V žádné straně jsem dosud nebyl, k sociální demokracii mám nejblíže," prohlásil s tím, že konkrétní nabídku na krajskou kandidátku neobdržel. Možností je i to, že by za ČSSD mohl kandidovat do Senátu. Současně s krajskými volbami se totiž budou konat i volby do třetiny Senátu, což se v Plzni týká obvodu zahrnujícího čtvrť Slovany a části okresu Plzeň-jih.

V krajské volební hře socialistů stále zůstává současný hejtman Václav Šlajs. Ten sice prohlašoval, že už znova kandidovat nebude a hodlá si užívat důchod, aktuálně ale opětovnou nominaci na hejtmana nevylučuje. „Uvidíme v září, kdy se o tom budeme ve straně bavit," uvedl.

Také další strany už šikují předvolební řady. Do ODS se vrátila výrazná postava porevoluční politiky, lékař Marcel Hájek, který ODS v Plzni nejdřív zakládal, pak z ní odešel a kritizoval politiku Mirka Topolánka i poměry v Plzni. Teď je zpátky a nejspíš bude figurovat i na krajské kandidátce. „K nějakému mému angažmá dojde. Domnívám se, že pro ODS sehraju nějakou rozumnou roli. Já jí hlasy rozhodně neuberu, já jí je přinesu," sebevědomě prohlásil.

Také Hájek by mohl být případným kandidátem za ODS do Senátu.

Senátorkou za tento okrsek je nyní místostarostka Dobřan Dagmar Terelmešová (ČSSD), která ve volbách porazila exprimátora Plzně a někdejšího místopředsedu Senátu Jiřího Šnebergera (ODS).

TOP 09 už do voleb nejspíš nepůjde společně s Hnutím Starostové a nezávislí (STAN), má to tak být v celé republice. Tentokrát se mají Starostové spíš spojit s regionálními uskupeními, což má přinést do krajské politiky výrazné osobnosti. Krajský šéf TOP 09 Petr Suchý řekl, že o tom se Starosty v kraji dosud oficiálně nejednali.

„Variant je několik, nejpravděpodobnější je zřejmě ta, že bychom šli do voleb samostatně," podotkl Suchý. Jako další možnost vidí domluvu s některou pravicovou stranou.

Šéf krajského sdružení Starostové a nezávislí a starosta Spáleného Poříčí Pavel Čížek potvrdil, že jednají ´s nejrůznějšími subjekty´. „Naší snahou je vytvořit jakousi konfederaci místních sdružení, chceme jich oslovit co nejvíce a dát šanci těm, kteří by se sami do krajského zastupitelstva nedostali," vysvětlil Čížek. Potvrdil, že celostátní snahou Starostů je vyzkoušet, zda jsou schopni oslovit voliče i bez podpory parlamentní strany, konkrétně TOP 09. „Jedním ze subjektů, se kterými také mimo jiné jednáme, jsou například Občané patrioti," poznamenal Čížek.

Výraznou postavou, která zvažuje kandidaturu za ANO, je starosta šumavské Modravy Antonín Schubert. Alespoň to vyjádřil na svém facebooku. Tam tvrdí, že nemá osobní politické ambice, ale je postaven před volbu bojovat za Šumavu pokusem kandidovat do krajských voleb.