V roce 1869 začíná a v roce 2021 prozatím končí historie areálu v plzeňské Cukrovarské ulici, který byl cukrovarem, depem dopravních podniků a dnes coby DEPO2015 zve na kulturní akce všeho druhu i do kreativních dílen. Tedy jeho historie tím rokem finišuje jen na nové stálé expozici DEPOTUTOJE, jež je od minulého pátku k vidění ve velké hale. Plzeň 2015 má totiž areál ve výpůjčce od města až do konce roku 2023, což se ostatně návštěvníci dozvědí také.

Příběh areálu začíná vznikem a úpadkem cukrovaru, pokračuje obdobím, kdy v něm působil František Křižík, a historií plzeňské dopravy se dostává do současnosti. „Končí v roce 2021 vizualizací DEPO2015 po rekonstrukci,“ provází nás programový ředitel DEPO2015 Jiří Sulženko.

DEPOTUTOJE - Model elektrické tramvaje Křižík – Brožík je jediný a vznikl v dílnách DEPO2015.Zdroj: Deník / Korelus Pavel

Kromě toho se DEPOTUTOJE věnuje plzeňskému řemeslu i architektuře, ohlíží se za rokem 2015, kdy byla Plzeň Evropským hlavním městem kultury. „Provazochodec David Dimitri, který přecházel po laně nad náměstím Republiky do věže katedrály sv. Bartoloměje, nám věnoval své boty, ve kterých šel. Poslal je poštou ze Švýcarska,“ dodává Jiří Sulženko.

Expozice je přístupná každý všední den od 8 do 18, o víkendech a svátcích od 10 do 18 hodin.

Ocenění pro Starý Plzenec.
Nejpřívětivější úřad je ve Starém Plzenci