Teď se Milada Emmerová, která kandidovala za ČSSD může začít připravovat na stěhování z horní do dolní komory poslanecké sněmovny, protože si vyzkouší i roli senátorky.

V druhém kole senátních voleb totiž na Rokycansku zvítězila nad komunistickým kandidátem Jiřím Valentou. Emmerová získala 54,74 procent všech hlasů, zatímco její konkurent jen 45,24 procent.

Podobné stěhování čeká i dalšího kandidáta České strany sociálně demokratické. V Domažlicích zvítězil v souboji s Klatovským starostou Rudolfem Salvetrem poslanec Jiří Látka ve velmi těsném souboji. Nakonec mu k vítězství stačilo jen 51, 56 procent hlasů.

Jan Látka i Milada Emmerová se musí vzdát svého poslaneckého mandátu, nelze zasedat v obou komorách Parlamentu ČR najednou. Nahradit by je měli předseda představenstva plzeňských dopravních podniků Václav Šlajs a končící krajský radní pro kulturu Václav Koubík (oba ČSSD), jehož působení ve vedení kraje kritizovala nejen opozice, ale i někteří jeho spolustraníci.

„Nejsem nyní nikde vázán zaměstnaneckou smlouvou, takže pozici poslance přijmu," řekl Deníku Václav Šlajs. Koubík se vzhledem ke služební cestě po Kazachstánu k novému postu nevyjádřil.

Jak Šlajs, tak Koubík se do Poslanecké sněmovny měli dostat už po květnových volbách, na kandidátce sociální demokracie měli čísla 2 a 3. Díky preferenčním hlasům je ale přeskákali právě Látka a Emmerová. Látka tehdy ze šestého a Emmerová dokonce z osmého místa.

I druhé kolo senátních voleb provázel mizivý zájem voličů, Ve volebním obvodu Rokycany a Plzeň-Sever přišlo k urnám jen 13, 94 procenta oprávněných voličů. V obvodu Domažlice byla účast sice o něco vyšší, ale číslo 22,73 procenta lze ale za velký zájem považovat jen sotva.

I z důvodu velmi nízké účasti voličů byly výsledky voleb známy už v průběhu sobotního odpoledne. Výsledky všech volebních místností na západě Čech tak byly známy už krátce po čtvrté hodině.