„Byla povolena na základě jinak udaných parametrů,“ uvedla náměstkyně Správy veřejného statku Lucie Jůzová. Odmítla, že v podobě, v jaké byla nakonec postavena, může zůstat. Dřevěná konstrukce pergoly totiž zakryla průčelí domu a to včetně výjimečného barokního portálu. „Pokud to mám nějak popsat… je to estetický průjem. Takhle to zůstat nemůže,“ prohlásil vedoucí magistrátního odboru památkové péče Petr Marovič. Právě on se proti podobě pergoly na jinak velmi chválených zahrádkách před restauracemi výrazně ohradil.

Roman Moulis, jednatel firmy, která budovu vlastní, uvedl, že rozměry zahrádky odpovídají předpisu. Dále nechtěl situaci komentovat. Jenže plocha zahrádky je jedna věc, podoba druhá. „Plocha je v pořádku, nebyla překročena. Přeměřovali jsme to,“ řekl místostarosta třetího městského obvodu Radoslav Škarda (TOP 09). Poznamenal ale, že podoba zahrádky vypadala v žádosti ´luxusněji´ a to, co nakonec vyrostlo, je něco jiného. Jenže obvod má na starosti jen zábor veřejného prostranství a z jeho pohledu je tedy vše bez závad.

Historická tramvaj typu T2 ve vozovně.
Dopravní podniky vypraví o víkendu historické vozy

Podoba je věcí Správy veřejného statku a vyjadřují se k ní také památkáři. Podle Jůzové počítal původní a schválený návrh přiložený k žádosti se slunečníky. Postavená konstrukce se pak poněkud snížila, ale podoba se bude muset s majitelem dál řešit. Dům na náměstí Republiky č. 24 byl více než dvacet let opuštěný a napadený dřevomorkou. Léta měl zabedněné dveře i výlohy, před rokem 1989 v něm fungovala jídelna s řecnictvím. Nový majitel jej nechal opravit, zčásti bude využíván na gastronomii, z části má být penzion.

Předzahrádky jsou ve městě velmi oblíbené, průměrně mají kolem 30 metrů čtverečních. To, jak vypdajaí, ale musí splňovat určitá pravidla. V Plzni jejich počty rostou od roku 2011, kdy třetí městský obvod obvod snížil cenu za pronájem na třetinu, tedy na pět korun za metr čtvereční na den. Cílem bylo oživit střed Plzně. Průměrně mají kolem 30 metrů čtverečních.

Ilustrační foto.
Starší žena spadla do výtahové šachty. Pád nepřežila