Už zase vlak. To se honilo hlavou plzeňskému lékaři Romanu Lanzendorfovi, když ráno 4. srpna letošního roku obdržel prvotní hlášení o srážce vlaků u obce Milavče na Domažlicku. Lékař letecké záchranné služby a anesteziolog, který se urgentní medicíně na vrtulníku věnuje už od roku 1995, si společně se svými kolegy převzal ve středu, 15. září z rukou hejtmanky Plzeňského kraje Ilony Mauritzové poděkování právě za zásah u Milavčí.

Zmatek a emoce 

Deníku řekl, že když v osudný den uslyšel prvotní hlášení, tušil, že nakonec bude vše jinak. „Ty první informace, které dostaneme, jsou vždycky úplně jiné než na místě. Hromadná neštěstí takového rozsahu pokaždé doprovází zmatek a emoce. Chviličku trvá, než se situace stabilizuje,“ popsal Lanzendorf.

Západočeská univerzity v Plzni.
Studenti se mohou nechat očkovat přímo v kampusu na Borech

Po příjezdu k vlakům pak bylo důležité prohlédnout prostor havárie a zjistit rozsah. „V tu chvíli si musíme říci, zda na to stačíme, nebo jestli zavoláme posily. Podstatné však je zachovat chladnou hlavu,“ řekl lékař.

Podle něj všeobecně platí, že nejvíce záleží na lidech, kteří u nehody zasahují. „Musejí tomu dát ten správný řád a potom se teprve rozběhne ta klasická medicína,“ uvedl.

Pomoc místních 

Roman Lanzendorf upozornil, že v případě nehody u Milavčí neskutečně pomohli tamní dobrovolní hasiči a starosta obce. „Byli jsme tam s nimi sami, dokud nedorazily další složky integrovaného záchranného systému,“ poznamenal. I přesto, že se na neštěstí podobného ražení pořádají každý rok cvičení a školení, realita je vždy zcela odlišná. „Člověk se stále učí. Nejen, že ty nehody jsou pokaždé jiné, ale také každý pacient se chová úplně jinak,“ zhodnotil.

Největší vzducholoď na světě zavítá i nad Plzeň a Klášterec nad Ohří
Největší vzducholoď na světě zavítá i nad Plzeň a Klášterec nad Ohří

Tragická nehoda u Milavčí byla Lanzendorfovým třetím vlakovým neštěstím. Jak ale upozornil, pro záchranáře jsou náročné i nehody, kdy se srazí více aut a nachází se tam kupříkladu šest či osm vážně zraněných osob. „Taková situace vyčerpá kapacitu záchranné služby a pak už se na místě musí řešit jen ty zásadní věci,“ uzavřel.