Do bojů o medaile vstoupí už dnes Kateřina Emmons, jedna z favoritek soutěže ve střelbě ze vzduchové pušky. Kvalifikace odstartuje již v 9.15 hodin. Právě v této disciplíně obhajuje plzeňská rodačka zlatou medaili z Pekingu.

Jen o den později do svého závodu nastoupí další Plzeňanka Lenka Marušková. V neděli od desíti dopoledne ji čeká kvalifikace ve střelbě ze vzduchové pistole.

Čas na vychutnání olympijské atmosféry pro ně vypršel, obě střelkyně se především koncentrovaly na své závody. „Nějakou dobu potřebuji být sama. Chci si to srovnat a odejít s pocitem, se kterým bych chtěla vstoupit do závodu," řekla Kateřina Emmons. Podobně mluvil i manžel Maruškové David, který mluvil o tom, že i další z nadějí potřebuje hlavně klid.

Ostatně ve sportu, kde rozhoduje koncentrace, se ani nefandí nahlas. „ To není jako v kolektivních sportech. Tady se potichu drží palce. Fandí se spíš tichým způsobem," řekl jeden z trenérů SKP Rapid Plzeň Petr Kovařík, který z olympijských her 1972 v Mnichově přivezl čtvrté místo.

Londýnská střelnice The Royal Artillery Barracks připomíná stan, kterým proniká přirozené světlo. „To je příjemné," podotkla k prostředí Kateřina Emmons.

Hektický začátek pro západočeské naděje ale nekončí střeleckými soutěžemi. V sobotu šlápne do pedálů další z hvězd české výpravy, Romana Kreuzigera čeká dnes v 11 hodin start silničního závodu.

Podle otce plzeňského cyklisty by právě systém olympijského závodu mohl českému cyklistovi vyhovovat. „ U takových závodů je to nejen otázka výkonnosti, ale i štěstí. Je třeba být ve správný čas na správném místě," podotkl Roman Kreuziger starší.

Jeho syn se v olympijské vesnici příliš neohřeje. Včera si poprvé ozkoušel okruh, dnes vyrazí do bojů o medaile a v neděli se už šestadvacetiletý reprezentant vrací do Čech.

Do olympijského turnaje vstoupí už dnes v 10 hodin české basketbalistky, prvním soupeřem ve skupině budou Číňanky. V českém kádru jsou i tři hráčky ze Sokolovska Lenka Bartáková, Kateřina Zohnová a Alena Hanušová.