Ke štědrovečerní tabuli se dnes sejde rodina Kopolovičových z Milířů na Tachovsku. „Vlastně slavíme dvoje Vánoce," řekl Deníku Juraj Kopolovič. „Římskokatolické i pravoslavné. Děláme to kvůli dětem. Máme dvě vnoučata, tak aby si děti užily. Praktikovali to stejným způsobem naši rodiče, tak v téhle tradici pokračujeme," uvedl.

V práci si manželé Kopolovičovi berou volno, aby mohli všechno připravit. „Stromeček naštěstí zdobit nemusíme, ten máme už od prosincových Vánoc. Večer se sejdeme u večeře, pak u stromečku, rozdáváme si dárky, ale není jich už tolik, jako při prosincových svátcích. O půlnoci pak jdeme společně do kostela na bohoslužbu, která trvá tak hodinu 
a půl," popsal Kopolovič. Pravoslavní věřící na Tachovsku využívají ke svým liturgiím především kostel sv. Maří Magdalény v Tachově a kostely v Milířích a v Lesné.

Štědrovečerní tabule vypadá u Kopolovičových podobně jako při římskokatolických vánočních svátcích. Podává se ryba, bramborový salát, kuřecí a vepřové řízky. Jednu typickou specialitu si ale přece jen dopřávají. „Někdy dělá moje žena holubce. To je plněný zelný nebo kapustový list směsí mletého masa a rýže. My ho děláme spíše z kapusty, je to chutnější." Součástí pravoslavné slavnostní tabule bývá také domácí chléb, ten ovšem u Kopolovičových pečou na Velikonoce.

Jako vánoční přípitek volí o pravoslavných Vánocích, jak velí tradice, červené víno, při prosincové štědrovečerní večeři vítězí spíše šampus.

Dvoje Vánoce slaví i v rokycanském pravoslavném chrámu sv. Trojice – podle starého juliánského i nového gregoriánského kalendáře, což vyplývá ze složení komunity věřících. První velká mše se konala 25. prosince, druhá je naplánovaná na zítřek 7. ledna na desátou hodinu dopoledne.

„Více lidí zpravidla bývá při prosincové mši, což je dáno tím, že lidé často odjíždějí na Vánoce slavené podle starého juliánského kalendáře domů na Ukrajinu nebo do Ruska," říká rokycanský kněz David Dudáš. Sám se řídí novým gregoriánským kalendářem, slaví tedy Vánoce v prosinci.

„Většina známých, kteří pocházejí z Ukrajiny, se vrátí do Čech až koncem týdne. Jeli domů oslavit Štědrý den," potvrdila Corina Petra, která žije se dvěma dcerami v Rokycanech. Ačkoli sama neodjela, řídí se některými ukrajinskými zvyky.

Například strava se od té naší výrazně liší, a třebaže je tabule hodně bohatá, až do půlnoci je přísně postní. „Tradicí je, že kluci odpoledne na návsi sehrají betlémsky laděné představení," dodává.