Západočeská metropole bude zakrátko plná dronů. V areálu DEPO2015 se totiž uskuteční třetí ročník DronFestu, který nemá v ČR obdoby.

Stát za to bude třeba FPV aréna, v níž se utkají piloti s malými závodními drony. „Piloti mají na sobě brýle, do kterých se jim promítá obraz z kamery umístěné na dronu. Obraz budou snímat velkoplošné obrazovky, takže se návštěvníci mohou vcítit do role závodníků,“ přiblížil ředitel Správy informačních technologií (SIT) Luděk Šantora. Dodal, že na festivalu se lidé potkají s nejlepším pilotem závodních dronů v ČR Janem Mittnerem.

Letošní novinkou je blok zaměřený na odborníky s tématy jako letecká inspekce mostů či střech, detekce zatékání, využití dronů v zemědělství a podobně. DronFest začala radnice pořádat, aby představila veřejnosti své aktivity v bezpilotním leteckém průmyslu a aby popularizovala odvětví, které má v Plzni stabilní základnu. „Plzeň je, co se týká dronů, opravdu výjimečná,“ uvedl primátor Martin Zrzavecký (ČSSD).

Ilustrační foto.
Kuriózní i (ne)povedené. Jaké kruháče najdeme v kraji?

Připomněl, že Plzeň má Dronet, což je vlastní středisko pro firmy a studenty, kteří se zabývají inovacemi a technologiemi spojenými s bezpilotním leteckým průmyslem. Ve spolupráci s univerzitou běží výukový program zaměřený na drony, pomocí dronů se v Plzni měří úniky tepla v budovách a funguje i spolupráce s integrovaným záchranným systémem.

Podle Tomáše Cholinského, projektového manažera SIT, nebudou na festivalu chybět oblíbené letecké ukázky s komentářem, veletrh dronů nebo přednášky. „Zúčastní se Gail Orenstein, novinářka, která zachycuje dronem dění v zemích zmítaných válkou nebo Antonín Procházka mladší, s nímž lidé nahlédnou do zákulisí filmového natáčení,“ upřesnil Tomáš Cholinský.

Retro koupelna jako vyšitá. Nesmí chybět plastová galerka se zrcadlem ani starožitný fén na poličce.
100py začínají velkou ránou. Padlo Rakousko-Uhersko