Opuštěná pumpa s pozemky ve Špálově ulici na Košutce, kterou provozovala společnost JS, patří soukromému majiteli. Ten se ovšem nemá k vylepšení nevábného prostředí. „Od lidí, kteří sem přijedou, jsem slyšel, že s majitelem jsou problémy. O co konkrétně jde, ale nevím," povídal muž, který si nepřál uvést jméno a v pátek tu podle svých slov připravoval auto k opravě. Na benzince ještě stála dvě nákladní auta.

„Benzinka nefunguje asi pět let. Majiteli nešly kšefty a zkrachoval. Je mi líto, že to chátrá. Líbil by se mi tu rychloservis," dodal chasník.

Podle lochotínského místostarosty Vladimíra Tichého obvod nemůže majitele nijak přinutit k revitalizaci bývalé benzinky. „Nejde jen o bývalou pumpu, ale i o cihelnu. Celkově to území v okolí je zajímavé," konstatoval Tichý.
Deníku se podařilo zjistit, že čerpací stanici měl nahradit bytový dům. „V roce 2011 jsme se vyjadřovali ke studii. Netuším, zdato šlo dál. V rámci územního řízení jsme se už nevyjadřovali," připomněla Stanislava Maronová z Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně. Na lochotínskou radnici se podle Tichého investor už neobrátil.

Zatímco po čerpací stanici JS zbylo město duchů, tak v Bendově ulici na místo pumpy řetězce Avanti stojí obchod s technologiemi a systémy pro řízení pohybu. „Jsme tu třetí rok. Benzinka skončila asi před čtyřmi roky. Odstranily se stojany, vyndaly nádrže a díry po nich se zasypaly. Po obvodu se postavily zdi. Střecha je původní," řekl zaměstnanec obchodu.

Na svém místě zůstal totem informující řidiče o cenách benzinu a nafty. Kolik stojí pohonné hmoty, už ovšem na něm nesvítí. Překryla je reklama firmy.

Krátce po revoluci zanikla čerpací stanice na Nepomucké a k ní přilehlé ulici U Českého dvora. „Jde o katastrální území Hradiště," lokalizoval místo Milan Kolafa ze stavebního úřadu na Slovanech.

Prázdný plac, na němž roste tráva, patří společnosti Business Center Olympia. „Je tam platné územní rozhodnutí na polyfunkční dům. Majitel pozemku s výstavbou ale nepospíchá," dodal Kolafa.