Dřevorubecké sporty se skládají ze šesti disciplín, samotná kvalifikace ale probíhá ve čtyřech disciplínách. „První je řezání dvou kotoučů motorovou pilou z kmene o průměru 40 centimetrů, druhou disciplínou je přesekávání stojícího kmene o průměru 30 centimetrů, třetí je řezání kmene o průměru 46 centimetrů ruční pilou, poslední disciplínou pak je přesekávání ležícího kmene o průměru 32 centimetrů," uvedl sportovní ředitel závodu Jan Brabec.

Dobřanské kvalifikace se zúčastnilo dohromady čtrnáct závodníků. Dřevorubecký sport si však na chvíli vyzkoušelo i několik siláků z řad diváků, kteří však měli i více než pětkrát delší časy než samotní závodníci, kteří zvládali uříznout 46centimetrový kmen v čase kolem dvaceti vteřin. „Není to žádná sranda," přiznal poté zadýchaný Milan. Jeho snažení ocenily potleskem více než dvě stovky diváků.

Do celkových kvalifikačních bojů bylo podle Brabce vpuštěno dohromady 26 zdatných závodníků. „Ti se nominují na mistrovství České republiky, kde by mělo startovat dvanáct závodníků," upřesnil Brabec.

Mistrovství republiky se uskuteční 4. října na náměstí Republiky v Plzni. Na kvalifikaci do Dobřan přijeli závodníci ze všech koutů republiky, největší líhní dřevorubeckých mistrů jsou však podle Brabce jižní Čechy a Plzeňsko.