V krajské metropoli totiž rapidně vzrostou poplatky za svoz komunálního odpadu. Podle vedení města je důvodem zdražení především zvýšení nákladů na odvoz odpadu v Plzni, které dnes převyšují 200 milionů korun. V současnosti platí obyvatelé Plzně za odvoz zhruba 25 procent a město Plzeň zbylých 75 procent. „Ceny platné od roku 2015 nebyly dobře nastavené,“ konstatoval radní pro ekonomiku David Šlouf. Od ledna 2020 vybere město od občanů téměř sto milionů, tedy zhruba polovinu celkových nákladů. Zdražení není podle města dramatické – čtyřčlenná domácnost, která používá obvyklý 120litrový kontejner, a jež dosud platila za odpad zhruba sto korun měsíčně, bude nyní hradit o 120 korun více. „Ve srovnání s ostatními statutárními městy bude Plzeň v průměru,“ doplnil radní.

Gibon bělolící.
Plzeňská zoo láká na mláďata, pořídí si zebry bez hřívy

Od 1. ledna 2020 zdraží také plzeňská voda. Městská společnost Vodárna Plzeň zvedá cenu vodného a stočného o téměř 10 korun za metr krychlový, navýšení činí zhruba 12 procent. Vedení města argumentuje, že od května 2020 dojde ke snížení DPH o 5 procent, takže navýšení ceny vody bude pouze sedmiprocentní. „Cena vodného a stočného za metr krychlový činila 88,83 korun včetně 15 procent DPH. Od ledna se zvýší na 98,81 korun s DPH,“ uvedl technický náměstek Pavel Šindelář (ODS) s tím, že tyto ceny budou platit jen do konce dubna, poté klesne DPH a cena za vodu pro domácnost bude činit 94,52 korun..

Po osmi letech se zvýší rovněž ceny jízdného. Papírová jízdenka zdraží od 1. ledna 2020 z 18 na 20 korun. Cena předplatného vzroste jen nepatrně. Větší navýšení se dotkne právě jednotlivých jízdenek, jejichž cena se naposledy upravovala v roce 2012. „Co se týká ceny předplatného, které využívá velká část Plzeňanů, je plánované zvýšení zanedbatelné. Předplatné na půl roku bude stát místo 2312 korun 2316 korun, celoroční místo 4002 korun 4006 korun. Větší úprava je v plánu u papírových jízdenek, u nich se cena zvýší z 18 korun na 20,“ uvedl náměstek primátora pro dopravu Michal Vozobule (TOP 09) s tím, že město tak reaguje na rostoucí inflaci, zvyšující se ceny tisku, distribuce a podobně. Jízdenka s platností 30 minut zakoupená ve voze MHD přes takzvaný Cardman bude místo 16 za 18 korun, v případě platnosti 60 minut se cena zvýší z 20 na 22 korun, celodenní jízdenka podraží z 60 na 66 korun. Cena papírové jízdenky zakoupené ve voze u řidiče se nemění – cestující ji od příštího roku pořídí za 30 korun, jako doposud.

Primářka plastické chirurgie Inka Třešková.
Novou tvář modelují z lýtka

Město Plzeň navýší také od roku 2020 ceny nájemného v městských bytech, které se nezvyšovaly od roku 2012. „Město do současnosti drželo nájemné ve výši 82,10 korun za metr čtvereční za měsíc u standardních bytů a 73,89 korun za metr čtvereční za měsíc u bytů se sníženou kvalitou. Ceny našeho městského nájemného jsou zhruba na polovině komerčního nájemného. K navyšování nájemného musíme také přistoupit z důvodu dražších stavebních prací při opravách bytů a též z důvodu razantního navýšení cen nemovitostí. První změna nájemného proběhne k 1. březnu 2020, v dalších letech vždy k začátku měsíce března. Není možné zvyšovat nájemné od ledna, protože Český statistický úřad zveřejňuje míru inflace v průběhu měsíce ledna. Pokud by součet inflace s připočtením tří procentních bodů převýšil šest procent, je navýšení šesti procenty omezeno,“ vysvětlil radní pro ekonomiku David Šlouf.

„U kategorie vizualizovaných bytů bude činit nájemné 120 korun za metr čtvereční za měsíc. Jedná se většinou o byty s větší podlahovou plochou, u nichž je nutné provést zásadnější rekonstrukci. Byt je před opravou vizualizován, následně se vybere nájemce, uzavře se s ním smlouva o smlouvě budoucí. Budoucí nájemce si může s provádějící firmou dohodnout i další úpravy či kvalitu materiálu, a to na vlastní náklady. O těchto bytech můžeme hovořit o tom, že se jedná o byty nadstandardní. U takto opravených bytů je odhadovaná částka za průměrné nájemné v rozmezí 180 až 200 korun za metr čtvereční za měsíc, město pronajímá tyto byty zhruba o třetinu levněji, než je průměrná částka,“ doplnil Šlouf. Zvýšení nájemného se bude týkat jak nově uzavíraných nájemních smluv, tak smluv již uzavřených na dobu určitou. Naopak zvyšování nájemného se nevztahuje na byty s nájemní smlouvou na dobu neurčitou, bytů zvláštního určení, bytů pro seniory a na byty vystavěné za použití finančních prostředků z dotačních titulů státu. V těchto případech je stanovený samostatný výpočet nájemného.

Věra Syrová z Volduch s jedním z exponátů své sbírky.
Doma má tisíce zvonečků