Sociální zařízení bude v krajské metropoli provozovat Církev československá husitská.

Za klienty bude dojíždět tým složený z lékaře, zdravotní sestry, ošetřovatelky, sociálního pracovníka, psychoterapeuta a případně duchovního. „Zpočátku se postaráme o tři lidi. Chceme, aby služba byla skutečně dobrá. Ne aby zaměstnanci přilítli, rychle odvedli svou práci a zase vyrazili za jiným člověkem," vysvětlila iniciátorka myšlenky mobilního hospice Jana Červánková. Doplnila, že služba je určena lidem v terminálním stadiu onkologického nebo jiného onemocnění bez věkového omezení. Dosah mobilního hospice Náruč bude asi 30 kilometrů od Plzně.

Nápad specializovaného zařízení poskytujícího paliativní péči v domácím prostředí se líbil představitelům plzeňské diecéze Církve československé husitské (CČSH), takže ho zaštítili. „Je to služba, která v kraji chybí. Základem jsou určitě kamenné hospice. Ale je tady skupina lidí, jež může ve spolupráci s rodinou dožít doma, což je vždycky lepší," domnívá se tajemník CČSH Richard Ferčík.

Zkušenosti s provozováním mobilního hospice už CČSH má, loni v dubnu ho založila v Písku. Od té doby pomohla důstojně dožít v kruhu nejbližších deseti nemocným. Peníze na rozjezd služby však nejdříve dalo vedení organizace ze svého. Až posléze se jim podařilo sehnat dotace na přístroje a kancelářské vybavení. Finanční podporu z darů a grantů se teď snaží sehnat i plzeňská diecéze CČSH.

Základní vklad se podle tajemníka Ferčíka pohybuje kolem půl milionu korun. Je nutné zajistit vhodné zázemí podobné ošetřovně, jež by mohla poskytnout právě církev ve svých prostorách. „Provoz mobilního hospice by ročně vyšel na dva až tři miliony korun," upřesnil biskup plzeňské diecéze Filip Štojdl. Doufá, že v budoucnu získá i finanční prostředky ze sociálního odboru Plzeňského kraje. Vedoucí tohoto odboru Filip Zapletal uvedl, že projekt jednoznačně podporují. O dalších podrobnostech, včetně případného financování, teprve budou jednat.

Rozšířit svou stávající nabídku služeb v krajské metropoli plánovalo rovněž vedení Hospice sv. Lazara. Zařízení disponuje 28 lůžky, která jsou v současnosti plně obsazena. Další nemocní na pomoc čekají. „Šest až sedm lidí v akutním stavu a dvacet klientů nacházejících se doma projevilo zájem o paliativní péči," uvedl ředitel zařízení Jan Souček. Doplnil, že na rozjezd vlastního projektu ještě potřebují čas. Mobilní hospic Náruč, který odstartuje už v lednu příštího roku, rozhodně nebere jako konkurenční. „Chceme vzájemně spolupracovat," dodal Souček. Zástupci CČSH se vyjadřují shodně.