Do památkové obnovy Mariánské Týnice, bývalého probošství plaského kláštera, se za posledních 20 let investovalo kolem 40 milionů korun. V následujících dvou letech tuto částku ovšem trumfne téměř padesátimilionová. Právě tolik bude stát výstavba východního ambitu se třemi kaplemi, která barokní areál uzavře, ukončí rekonstrukci známé památky a představí vizi jejího autora, stavitele Jana Blažeje Santiniho. Začala v pátek.

Ředitelka muzea Irena Bukačová řekla, že impulzem pro dostavbu celého ambitu byl rok 2012, kdy se podle Santiniho úmyslu podařilo vybudovat kapli Obětování Páně. „Ambit bude naplnění jeho celkové myšlenky. Naváže na dokončenou kapli a propojí dosavadní části již ohraničeného pozemku. Bude to jedinečná práce, v českých zemích nemá obdobu,“ řekla.

Čtěte také: Unikátní dostavba Mariánské Týnice začíná

Dostavba východního ambitu vyjde na 47,16 milionu korun, z toho 85 % se podařilo z evropského programu IROP, 5 % poskytne stát a 10 % kraj.

Zdaleka ne všichni ale vždy pro dostavbu byli. Náměstkyně ministra kultury Anna Matoušková připomněla památkářské diskuze, které před lety nápad vyvolal. Už jen tím byl podle ní projekt mimořádný.

Plzeňský kraj bere barokní památky od evropského kulturního roku 2015 jako jeden z hlavních vývozních artiklů. Mariánská Týnice bude letos podle vedoucí krajského odboru kultury Aleny Svobodové hostit 10. 6. zahájení barokního festivalu a také se změní v krajské Centrum baroka. „Kde jinde by také mohlo být?“ ptala se s úsměvem.