Předplatné jízdné nahrané na Plzeňské kartě mohou cestující využívat při pravidelném cestování po celém Plzeňském kraji prostřednictvím zón Integrované dopravy Plzeňska (IDP). Od 1. ledna 2020 budou vybrané zóny změněny.

SLOUČENÍ NA ROKYCANSKU

Největší změnou je sloučení zóny 047 Kařez se zónou 048 Zbiroh, kdy zóna Kařez od 31. prosince 2019 zanikne. „Předplatné na ni bude tak možné nahrávat na Plzeňskou kartu nejpozději do 9. prosince letošního roku,“ upozornil Martin Feencl z POVEDu (Plzeňský organizátor veřejné dopravy).

Cestující, kteří mají zakoupeno dlouhodobé předplatné a chtěli by vrátit peníze za zónu Kařez, které v příštím roce již nevyužijí, mohou požádat o vrácení poměrné části v prodejně Plzeňské karty na Denisově nábřeží v Plzni.

LIDÉ USPOŘÍ

„Výhodou je úspora financí při dojíždění, například měsíční předplatné ze Zbirohu do Plzně bude o 340 Kč levnější, vyjde na 1848 Kč,“ vysvětlila jednatelka POVEDu Zdeňka Kmochová a doplnila, že s akčním předplatným je cena pouze na 1608 Kč.

Další změnou je přidání zóny 093 Prášily pro obec Prášily, která v dopravě patřila pod Srní. Změny se dotknou také trasy Horažďovice Sušice mezi obcemi Rabí a Žichovice. „Na této trase nebude potřeba již zóna 053, ale pouze zóny 054 a 052. I zde, stejně jako v případě zóny Kařez, ušetří cestující měsíčně 340 Kč,“ sdělil Fencl.

Změny se projeví také na Tachovsku. „Zóna 142 Přimda se zmenší o oblast Kostelecka a Kladrubska. Obce Telice, Zhoř, Ostrov u Stříbra, Kostelec, Nedražice, Krtín, Zálezly a Skapce budou k 1. lednu 2020 přeřazeny do zóny 102 Heřmanova Huť,“ uzavřel Fencl.

Lidé si kvůli přestavbě ulice u nádraží v Blovicích krátí cestu přecházením přes koleje.
Cestu k nádraží komplikuje rekonstrukce, lidé chodí přes koleje.