Podle předsedy představenstva PMDP Václava Šlajse (ČSSD) už podnik nebude přeprodávat pokuty, ale zřídí si buď vlastní oddělení, nebo agendu svěří najaté advokátní kanceláři. „Vzešla by z výběrového řízení a bylo by to za odměnu maximálně 150 až 200 korun za případ," prohlásil Šlajs. Odmítá, že přeprodejem případů mohl s pohledávkami dál někdo obchodovat, jako to bylo v minulosti. Za tuto praxi, a zejména za to, že advokáti přeprodávali pohledávky do daňového ráje a ´jezdcům na černo´ naskakovaly neúměrně vysoké náklady, byl městský podnik v minulosti kritizován. Teď zvažuje, jakou praxi zvolí dál. Podle Šlajse je příští postup v pravomoci představenstva. „Nebude se o tom jednat na zastupitelstvu, ale přesto jsem kontaktoval politické kluby, aby se k tomu vyjádřily. Jejich názor chceme znát," prohlásil Šlajs.

Zastupitele města kontaktovala také společnost Člověk v tísni. Ta dlouhodobě upozorňuje na byznys s dluhy a vyzvala zastupitele, aby jej nepodporovali. „Věříme, že zastupitelé naleznou odvahu se vyjádřit k jednání městem vlastněné firmy a zajistí, aby se systém vymáhání pohledávek dostal pod veřejnou kontrolu," uvedl Aleš Kavalír, ředitel regionální pobočky společnosti Člověk v tísni. Iniciativu organizace prozatím podpořil radní pro sociální oblast Jiří Kuthan (ČSSD) a zastupitelé zvolení za TOP 09.

Podle Šlajse projedná představenstvo PMDP také výši pokut. „Pokuty, které zaplatí černý pasažér přímo ve voze nebo potom na doplatkové pokladně, by se mohly snížit o stokorunu. Naopak lidé, kteří nezaplatí ani po stanovené lhůtě, by měli platit víc a v tom případě by se zvedla pokuta z tisícikoruny na 1500 Kč," uvedl Šlajs.