Děti navíc učitelé upozornili, aby do školy i z ní chodili ve dvojicích, nebo ve skupinkách. Proč? Je možné, že u školy se pohybuje nebezpečný člověk.

Tvrdila to alespoň maminka jedné žačky, která přišla upozornit policisty z třemošenského obvodního oddělení. „Maminka přišla s tím, že její dceru při ranní cestě do školy mezi 6:45 a 7:00 hodinami zřejmě sledoval neznámý muž. Za dívkou měl jít po chodníku," řekla Deníku policejní mluvčí Ivana Telekešová.

Problém je v tom, že policii chybí jakýkoliv popis podezřelého muže. Je také možné, že se dívka jen zbytečně vylekala. Nicméně policisté nenechávají nic náhodě. „Ve Zruči jsme posílili hlídky," konstatovala Telekešová. Další vývoj zatím případ nemá. „Žádné konkrétní poznatky zatím nemáme, stejně jako nemáme více případů takového sledování," dodala.

Žáky na možné nebezpečí upozornilo hlášení ve školním rozhlasu. „Ano, vyhlásit jsme to nechali, bylo to preventivní opatření, jak se mají děti chovat. Ale víc vám říct nemůžu, obraťte se na policii," sdělila nám v pátek zástupkyně ředitele zručské základní školy Radka Černá.

Školáci, které jsme v pátek zastihli při odchodu domů, se shodli v tom, že jsou teď opatrnější. „Když to říkali v rozhlasu, znělo to fakt děsivě. Všichni začali vzpomínat, kdy někoho divného potkali," tvrdil jeden z hochů. „Já si ale stejně myslím, že to bude trochu přehnaný. I když se stejně rozhlížím a sám bych teď domů nešel," usmíval se jiný.

Podle mluvčí Telekešové by děti měly dodržovat základní pravidla. „Do školy ani z ní nechodit malými nepřehlednými uličkami, zbytečně se nezastavovat, nedávat se do řeči s cizími lidmi, v žádném případě k nim nenastupovat do auta. Pokud se budou děti cítit ohrožené, měly by začít utíkat a křičet, aby na sebe a na člověka, který je obtěžuje, upozornily," radí mluvčí.