DKS Žinkovy
• příspěvková organizace se stará o seniory se sníženou sobě-stačností, kteří potřebují pomoc jiného člověka
• areál domova tvoří celkem čtyři budovy A, B, C a D
• kapacita domova je 107 lidí 

Co? Zbrusu nová budova, která nahradí v mnoha ohledech nevyhovující budovu označenou písmenem C.

Domov, jenž pečuje o seniory a dlouhodobě se chlubí vysokým věkem, kterého se jeho klienti dožívají, novou budovu potřebuje. „Už je nevyhovující. Například bezbariérový přístup v ní sice je, ale chodby jsou příliš úzké," řekla ředitelka domova Jana Tolarová.

V budově C je 37 z celkových 107 lůžek, jež žinkovský domov nabízí. „Nechali jsme si zpracovat studii, ze které vyplynulo, že rekonstrukce by byla příliš nákladná," vysvětluje ředitelka, proč se rozhodlo o novostavbě.

Současná budova C bude zbourána až po dokončení nové, klienti se do lepšího prostředí nastěhují plynule.
Stavba má vyjít na 34,19 milionu korun, začne příští rok a skončí v roce 2016. Část nákladů bude hradit DKS Žinkovy z investičního fondu, zbytek dofinancuje kraj.

„Stávající cca 30 let stará budova je zbudována technologií OKAL (sendvičové dřevěné desky se zateplením). Má nevyhovující dispozici, pouze částečnou bezbariérovost a téměř žádnou možnost stavebních úprav.

evyhovující je také návaznost staré spojovací chodby na nově zrekonstruovanou budovu B. Další provoz v této budově znamená zvýšené náklady," okomentovala pondělní rozhodnutí radních tisková mluvčí Krajského úřadu Alena Marešová.

Budova nemá žinkovskému domovu přinést další lůžka, s navýšením kapacity se podle ředitelky Tolarové nepočítá ani do budoucna.

„Spíše se připravujeme na to, že budeme moci přijímat také klienty se zvláštním režimem, tedy například s Alzheimerovou chorobou. Mělo by jim pak sloužit celé jedno patro, ale nebude to možné dříve než po otevření nové budovy," dodala.