Sedmatřicet lůžek je v pokojích nového pavilonu, který během necelých dvou let vyrostl v areálu Domova klidného stáří v Žinkovech na Plzni-jihu a minulý týden se slavnostně otevřel. Neznamená to ale, že by se teď do domova vešlo o třicet sedm klientů více. Novostavba totiž nahradí už nevyhovující budovu, ze které se klienti postupně přestěhují.

Ředitelka domova Jana Tolarová řekla, že až budovu vyklidí, přijde na řadu demolice. „Mělo by to být příští rok. Do té doby přestěhujeme klienty a veškeré vybavení, které ještě můžeme použít. Po demolici přijdou na řadu terénní úpravy," nechala se slyšet.

Domov bude mít vlastní park

Na místě pavilonu C totiž chce domov mít park. „Takovou oázu klidu s altánky a cestičkami, kam by měli přístup také naši imobilní klienti," vysvětlila ředitelka. Kapacita Domova klidného stáří, tedy 107 klientů, je dlouhodobě zcela naplněná a pořadník čekatelů je dlouhý – momentálně jich je sedmdesát.

Původní budova CZdroj: DKS Žinkovy

Nový pavilon je bezbariérový, prostornější a s širšími chodbami. Původní budova C byla bezbariérová jen částečně, nebylo možné ji jakkoliv stavebně upravovat a studie jasně ukázala, že novostavba bude levnější než rekonstrukce.

Domovu nové prostory umožní také další důležitou věc – přijímat klienty se zvláštním režimem, například s Alzheimerovou chorobou. „Nezačneme je přijímat hned, ale do budoucna určitě ano. Sloužit jim bude druhé nadzemní podlaží," dodala ředitelka.

Stavba včetně vybavení vyšla na 30 milionů korun, přičemž 15 milionů uhradil domov a stejnou částku jeho zřizovatel Plzeňský kraj.