O decentní výzdobu s přírodními motivy se zasloužili studenti Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU v Plzni. Vedl je akademický malíř Aleš Ogoun.

Domácnost, která byla až do roku 2013 jídelnou, obývají klienti s těžkým postižením. „Často například strhávají věci ze zdí, takže z toho důvodu se uvažovalo o výmalbě přímo na stěnu," uvedla vedoucí Radosti Irena Krobová.

Specifickým potřebám šesti obyvatelů domácnosti bylo třeba výmalbu přizpůsobit. „Náš požadavek zněl, že chceme tlumenější barvy, které uživatelům vyhovují spíše než barvy křiklavé. Navíc je tato místnost hodně tmavá a malba ji měla prosvětlit," vysvětlila.

Domov Radost se stará o třicet klientů, provozuje také odlehčovací službu Pírko pro lidi, kteří sice normálně žijí u svých rodin, ale po nějaký čas by se o ně nemohl nikdo postarat.

Už druhý rok Radost také čeká na kvalitní zdroj pitné vody. Diakonie Západ, jež zařízení spravuje, vloni spustila kampaň H2Óda na Radost, což je sbírka, která má domovu pomoci k nové studni a nejen k ní.

„V současné době je vybráno něco přes 400 tisíc korun, potřebujeme 630 tisíc," řekla vedoucí.

O původní zdroj vody Radost připravily povodně roku 2013. Nový, zatím průzkumný vrt je pod přísným dohledem. „Zkoumá se jeho vydatnost. Potřebujeme šest kubíků, ale zatím byla jen poloviční. Teď se zkouší nová technika doporučená vodárnami, která vypadá lépe. Peníze poslouží také na dovedení vody potrubím do domova a také na úpravnu," dodala Irena Krobová.