Klání vyvrcholilo v pátek ve Vejprnicích a v Plzni. Do krajského kola, které se uskuteční ve čtvrtek a v pátek, postoupily základní školy ze Všerub a Kralovic. Z těch plzeňských 13. ZŠ.

V areálu vejprnické školy žáci na kole zdolávali nástrahy v podobě slalomu mezi kuželi nebo průjezdu úzkou uličkou. „Nejobtížnější bylo najet na šikmé prkno," byla přesvědčená Lucie Kozová.

Pravidla silničního provozu pak školáci v praxi vstřebávali na dopravním hřišti 33. ZŠ v Plzni.

Soutěž se skládala ze čtyř disciplin. Teoretického testu, testu jízdy zručnosti, praktické jízdy na pozemní komunikaci a poskytnutí první pomoci. „Mezi jednotlivými školami jsou vidět rozdíly. U těch, které se věnují dopravní výchově delší dobu, bývají výsledky lepší," řekl Václav Ircing z pořádajícího BESIPu.

Podle něj se děti–cyklisté nejčastěji dopouští chyb při odbočování. „Někteří jsou schopní vjet na kruhový objezd doleva," uvedl Ircing.

Od letošního školního roku se do rámcových vzdělávacích programů dostala dopravní výchova. Učí se jí děti už od 1. třídy. „Hodnotit výsledky je ještě brzy. Platí ale, že úmrtnost a úrazovost dětí v silničním provozu u nás patří k nejnižším v Evropě," pochvaloval si Ircing.