Většina z nich v České republice nejspíš ještě nikdy nebyla a vědí o ní třeba jen to, co si sami našli na internetu. O to větší dobrodružství na Korejce, Turky, Španěly, Italy a další cizince na Plzeňsku čeká.

Na takzvané workcampy sem přijedou, aby pomáhali a zároveň také pobavili sebe i ostatní.

Do Plzně přijedou příští týden. Během čtrnácti dnů vylepší okolí pramenů na Roudné i loni obnovenou Městskou plovárnu a pomohou i s organizací akcí pro veřejnost.

U roudenských pramenů stráví dobrovolníci z České republiky, Koreje, Španělska, Taiwanu, Turecka, Ukrajiny a Velké Británie celý příští týden. „Proměna pramenů začala už v loňském roce, kdy jsme je spolu s dalšími místními obyvateli vyčistili a upravili jejich okolí. V rámci workcampu se zde nyní mimo jiné opraví lavičky, vzniknou nové můstky a stojan na kola," popsal autor podnětu a student architektury Jaromír Čížek.

V pátek od 17 hodin první týden workcampu vyvrcholí komunitní slavností s divadelním představením skupiny Klenba, židovskou kapelou Mi Martef a autorským čtením poezie.

Další týden se dobrovolníci přemístí na plovárnu. „Budou vyrábět skládací pódium, přístřešek pro lodičky a atypický mobiliář podle návrhu Mobilní architektonické kanceláře. Pokračovat budou také v loni započatém čištění bývalého plovárenského parku," doplnil Marek Sivák za organizátorský spolek Pěstuj prostor.

Dobrovolníci z ciziny ale kromě Plzně přijedou také do sousedních Kyšic, kde už se jejich letní návštěvy staly tradicí. Jejich workcamp vždy končí zábavným dnem, který na konci prázdnin připravují pro místní děti.

Cizincům bylo zatím vždy přes 18 let. „Letošní workcamp je ale určen teenagerům. Přijede osm dobrovolníků od 15 do 17 let z Turecka, Francie, Německa, Polska, Ruska a Itálie. V Kyšicích ještě nikdo z nich nebyl," řekla koordinátorka dobrovolnických prací pořádajícího sdružení INEX Renata Míchalová.

Workcamp se bude konat od 16. do 30. srpna. Co budou dobrovolníci dělat? „Budou pečovat o obecní zeleň a také pro ně máme připravené nějaké práce v lese," dodal kyšický starosta Hynek Sladký.