„Přihlásilo se 50 lidí z Čech i Moravy. Dokonce tady máme i skupinku mladých kluků z Německa, kteří jsou nadšení, že tady můžou pracovat," uvedla za organizátory Zuzana Lášková. Právě entuziasmus byl snad pro všechny mladé dobrovolníky, s kterými jsme komunikovali, příznačný. Na Manětínsko už potřetí vyrazil Oto Medvec. „Když jsme v týdnu u jednoho pána hrabali seno, říkal nám: ´Vy jste blázni. Vezmete si dovolenou z práce nebo trávíte část prázdnin tím, že u mě pracujete.´ Je v tom asi kus pravdy. Zkrátka nás baví pomáhat tam, kde to má význam," uvedl s úsměvem.

Zpravidla pětičlenné skupiny byly k dispozici především starším lidem, nemohoucím nebo těm, kterým už na některé činnosti nestačí síly. Aby se mladí lidé mezi sebou lépe poznali, každý den byli v jiném týmu a také se věnovali odlišné práci.
Začátkem týdne Oto Medvec s dalšími čtyřmi kolegy opravoval rozbitou cestu nedaleko Rabštejna nad Střelou. „Pro místní je to jediná přístupová komunikace, je ale v dezolátním stavu, takže ji dáváme dohromady. Většinou to objíždějí přes louku, ale když zaprší, nejde jet ani tudy," vysvětlil mladý muž. Spolupráci v jednotlivých týmech, kde byli také německy mluvící, si pochvaloval. „V Německu teď žiju, v Čechách jsem byla naposledy před půl rokem, takže s klukama se domluvím dobře. Myslím, že komunikace mezi námi, ať už jsme odkudkoli, tady funguje dobře," doplnil.

Včera se dobrovolník s ostatními přesunul k rodině poblíž Nečtin, kde na zahradě sekal dříví. Při práci jsme tam zastihli také Terezu Remencovou, jež zamířila na Manětínsko až z Prostějova. „Pozvala mě sem moje kamarádka, takže jsme přijely společně. Mám radost z toho, že pomáháme lidem. Mnohdy to pro nás znamená víc než pro ně. Musím se přiznat, že některé činnosti jsem si vyzkoušela poprvé až tady, takže se něčemu přiučím a jsem ještě užitečná," shrnula.

Workship zaštiťuje křesťanská komunita oblátů z Plas. Třetí ročník akce navazuje na dřívější podobný projekt Summer job.