Do Dobřan v pátek přijedou zástupci slovinského partnerského města Brežice. Kromě návštěvy budou na jihu Plzeňska podepisovat také smlouvu, která Slovincům pomůže se zvládáním následků uprchlické krize. Dobřanští zastupitelé už vloni v říjnu schválili finanční pomoc, teď peníze předají. Na Slovinskou pošlou částku 5000 eur, v přepočtu asi 135 000 korun.

Brežice ležící u hranic s Chorvatskem je jediné slovinské město, v němž funguje záchytný tábor pro běžence. Potýká se především s množstvím odpadků, které po cizincích zůstávají. „Naše firma Komunala sesbírala za jediný týden po migrantech sto tun odpadu," popsala vloni dobřanským zastupitelům situaci brežická tajemnice Irena Rudman.

Podle starosty Dobřan Martina Sobotky nemohli Brežičtí dar přijmout dříve kvůli úplně jiné, složitější byrokracii, která ve Slovinsku panuje. Páteční návštěva vše usnadní. „Nejedou k nám ale vyloženě kvůli podpisu smlouvy," upozorňuje starosta. „Přijedou totiž slovinští podnikatelé, kteří by u nich rádi vařili české pivo. A protože starosta Brežice přijede s nimi, můžeme smlouvu podepsat," vysvětluje.

Obě města, vzdálená 650 kilometrů, spojuje téměř čtrnáctileté partnerství a během této doby už na pomoc došlo. „Brežice Dobřanům pomohla při velkých povodních v roce 2002," vysvětluje Martin Sobotka s tím, že z původně formálního spojení dvou radnic se časem stal opravdu přátelský vztah. „Návštěvy jsou dnes už pravidelné, žáci našich školu spolu soutěží, jezdí na výměnné pobyty," dodává.

Obyvatelé Dobřan, které jsme oslovili, se na dar Brežici dívají různě. „Jsem ráda, že ty peníze nedostanou přímo migranti, ale lidé, kteří s nimi něco dělají a mají s nimi určitě starosti. Sto třicet tisíc Kč není nijak moc," nechala se slyšet žena, která si nepřála být jmenována. V anonymitě chtěl zůstat i další obyvatel. „Nedával bych jim nic, je jedno, kolik to je. Peníze by měla dávat Evropská unie nebo jen Německo, které to všechno vyvolalo, ne taková města jako Dobřany," řekl.

Pomoc úřadů na zvládání uprchlické krize směřovaná do zahraničí je na Plzeňsku spíše výjimkou. „Plzeňský kraj zatím žádný takový příspěvek neposkytl," potvrdila mluvčí Krajského úřadu Šárka Stará. A skoro stejně je na tom také Plzeň.

„Město žádný takový dar neposkytlo, ale na humanitární pomoci Srbsku se dohodli členové KSČM a ČSSD," uvedla mluvčí magistrátu Eva Barborková.