Hrozivý zásah do soukromí, zničené věci a ztracené cennosti. Nepříjemný pocit po vloupání do bytu či domu zažilo během prvního pololetí letošního roku 119 majitelů a nájemníků v Plzni. Nejohroženějším územím je první městská část (Bolevec, Košutka a Vinice). K oblastem, na které se lupiči soustředí méně, patří Skvrňany a Doub-ravka. Na vloupání do nemovitostí je ale možné se podívat i z jiného úhlu pohledu – optimistického. Dobrou zprávou je, že ve srovnání se stejným obdobím loňského roku totiž počet vykradených bytů a domů klesl o 24.

„V průběhu prvního pololetí roku 2014 jsme na území Plzně řešili celkem 63 případů vloupání do bytů a krádeží věcí z nich a 80 případů vloupání do rodinných domů. V průběhu prvních šesti měsíců tohoto roku jsme přijali oznámení o 62 případech vloupání do bytů a 57 do rodinných domů," rozklíčovala čísla policejní mluvčí Hana Štefflová.

Statistiky1. pololetí 2014
vykradené byty 63
vykradené domy 80

2. pololetí 2015
vykradené byty 62
vykradené domy 57

Zdroj: Městské ředitelství policie Plzeň

Úbytek vykradených nemovitostí lze vysvětlit dopadením zlodějské party, která řádila v panelových domech. Podle Štefflové pomáhá také prevence policistů směrem k veřejnosti. „Lidé ji berou více v potaz," chválila mluvčí.

Pozitivní je i to, že klesá kriminalita nejen v oblasti vykradených bytů a domů, ale i vloupání do chat, aut či kapesních krádeží.

Zkušenosti se zloději mají například v Rabštejnské ulici na Košutce. „U nás ve vchodě vloni vykradli pár bytů v rozmezí několika měsíců. Brali hotovost, cenné věci a zlato," řekl Plzeňan Martin Šiška.

Statistiky neuvádějí, jaké věci jsou mezi zloději v kurzu. „Z praxe je ale patrné, že se jedná většinou o peníze, cenné věci jako šperky či obrazy. Elektroniku, ale i oděvy a věci osobní potřeby," vyjmenovala policejní mluvčí.

Ztráta osobních věcí má pro lidi mnohdy větší hodnotu než hotovost. Traumatizující pocit bývá také z toho, že se zloděj přehraboval v osobních věcech. „Když jsem se stěhoval do Lobez, tak jeden den jsme přivezli věci a druhý den byl byt vykraden. Krabice byly rozházené, ale nábytek zůstal netknutý," vzpomíná na nepříjemný zážitek muž, který nechtěl být jmenován.

„Prevence proti vloupání do bytu začíná u řádně zamčených vstupních dveří a zajištěných oken. V případě dostatku finančních prostředků lze zvolit nadstandardní zabezpečovací techniku a systémy jako například elektronickou zabezpečovací signalizaci nebo různé nástrahové detektory," poradila Štefflová.