Zvon se odmlčel roku 2012, kdy byla po zpevnění korun zdiva věže vyměňována i střešní krytina a provedly se opravy krovů.

„Tehdy byly zastaveny věžní hodiny a došlo k sejmutí zvonu," vysvětluje kastelán. Zvon se poté ocitl v depozitáři. „Opravy se dočkal i hodinový stroj z první poloviny 19. století. Původní byl asi o dvě stě let starší, výměnu si však kdysi vynutily tři požáry zámku, které zasáhly i věž," uvádí Čermák. Oheň vedl také k nahrazení honosné dvoulucernové věžní báně dnešní zjednodušenou střechou.

„V kronice čteme, že původní věž byla opatřena zvonkohrou. Existuje hypotéza, že zvon mohl být její součástí, ale nemáme to prokázané," konstatuje kastelán. Zatímco historické hodiny, propojené s věžními cimbály, odbíjejí v obci každou čtvrthodinu, zvon bude sloužit Červenpoříčským ve smutné roli oznamovatele úmrtí někoho z místních. Bronzový umíráček ze zámecké věže však kdysi oznamoval zaměstnancům zámku, že je čas oběda. „Během druhé světové války byl zvon prostřelen projíždějícími americkými vojáky," přibližuje novější úsek historie Čermák. V objektu sídlila německá posádka a Američané se báli odstřelovačů.

Pražský restaurátor David Ritschel podle kastelána očistil povrch zvonu od koroze a zrestauroval také zvonovou stolici, do níž zvon zavěsil v úterý 12. listopadu 2014.

Zámek, který je národní kulturní památkou, prochází od roku 1996 dlouhodobou obnovou. „Letos se podařilo dokončit zrestaurování mobiliáře zámecké kaple, aktuálně pracujeme na revitalizaci parku a připravují se i nové expozice," vypočítává kastelán příležitostně zpřístupňovaného zámku. „Letošní korunou snah umožnit veřejnosti poznání zámku je adventní koncert, chystaný na 14. prosince," uvádí kastelán.