Někteří starostové neměli o nominaci od lidí ponětí. „Slyším to poprvé. Jsem příjemně překvapený. Beru to jako ohodnocení své práce pro obec, řekl starosta Útušic Václav Fink.

Ten byl nominován už vloni. Tehdy ale nepostoupil do užšího kola. „Přihlásila mě kronikářka a předpokládám, že to udělala i letos," myslí si útušický starosta.

Také Petra Chlandu z Nezdřevi nominace zaskočila, přestože jej obyvatelé vesničky na jižním Plzeňsku do soutěže přihlásili i minulý rok. Vloni jeho nominaci podepsalo devadesát obyvatel ze sta. „Byla to iniciativa místní chalupářky, která oběhla vesnici, aby sesbírala co nejvíce podpisů. Asi se jí v naší obci líbí," podotkl Chlanda.

Starostu Nezdřevi potěšilo, že někdo ocenil jeho práci druhý rok po sobě. Žádným nováčkem v soutěži není ani Václav Lomička z Dobříče. „Tuším, že už před dvěma roky mě obyvatelé do soutěže přihlásili," vzpomněl si Lomička.

Ten podporu obyvatel přičítá úspěšnému roku co se týče dokončených investic. „V srpnu bylo otevřeno víceúčelové hřiště s umělou trávou a multifunkční dětské hřiště. Hotové jsou chodníky v dopravně nejvytíženější části obce a opravili jsme střechu hasičské zbrojnice. Dobříč navíc pořádá v průběhu roku mnoho kulturních a sportovních akcí," vyjmenoval starosta Dobříče.

Naopak poprvé jde do boje o titul starostka Kozolup Michaela Opltová. Ta vyzdvihla především kulturní život v obci. „Dříve na dětský den přijelo padesát až sto dětí, letos se jich sešlo kolem pěti set. Během roku se v Kozolupech uskuteční dvacet kulturních akcí, což je rarita," tvrdí starostka Opltová.

Soutěž Starosta roku vyhlásila Nadace VIA a svého starostu mohli přihlásit lidé ze všech obcí v České republice do 2000 obyvatel. Pro nominaci je nutné nasbírat alespoň 20 podpisů od obyvatel žijících v dané obci. Celkem dorazilo 166 přihlášek. „V polovině října odborná komise vybere pět finalistů. Vítěz pak získá pro svou obec prémii 250 tisíc korun," informovala Markéta Hlavicová z Nadace VIA s tím, že do přihlášky musí lidé vysvětlit, proč starostu nominují, nebo popsat jeho přínos pro obec.

Nominovaní starostové

Marie Čápová, Kasejovice
Václav Fink, Útušice
Petr Chlanda, Nezdřev
Václav Lomička, Dobříč
Radek Lukáč, Heřmanova Huť
Michaela Opltová, Kozolupy
Jaroslav Schejbal, Všeruby