Vše ostatní vypadá úplně stejně jako v květnu 1945 v Plzni. Do vojenského ležení vede cesta kolem dřevěného plotu polepeného protektorátními plakáty. „Práce pro vítězství Říše! Zabezpeč rodinu! anebo Sběr obuvi pro české dělníky! či Aufruf! Freiwillige Meldungen zur deutschen Wehrmacht," stojí na nich.

Kousek od polepeného plotu si již vojáci čistí zbraně, spravují motorku, leští boty, to vše v dobových uniformách a autentických kulisách.

„Je to bezvadný. Máme pocit, jako že jsme se dostali do minulosti. A ještě s nimi můžeme mluvit česky a na všechno se jich zeptat," jásají Sabina Suchánková a Patrik Nový ze Základní školy Elementaria v Plzni, kteří sem dorazili na dějepisnou exkurzi.

Vojáci ve vedlejším ležení právě poslouchají z rádia zprávy z roku 1945 a zašívají si výstroj. Za chvíli začne nástup. „Žijeme skutečným vojenským životem. Celé tři dny tu spíme, jíme, dnes se tu budem i koupat," popisuje svůj vojenský den Plzeňan Vít Pospíchal, pro tuto chvíli americký voják.

„Podařilo se nám získat repliku pódia, na kterém v květnu hrál orchestr 2. pěší divize na plzeňském náměstí. Teď ji máme tady a budeme na ní pořádat koncerty," zve organizátor akce Daniel Musil z klubu Tommy and Yankees.

Autentický život vojáků zde bude k vidění až do neděle.