Rajony s okrskáři
Malesice, Radčice, 
Křimice, Litice, Valcha, Černice, Božkov, Bílá Hora, Červený Hrádek, Újezd a Bukovec, Božkov a Koterov, Nová Hospoda, Zátiší.  

Každý z nich má přidělenu svou oblast, kde by měl místním lidem pomáhat a zabývat se drobnou kriminalitou.

Okrskáři nejsou v Plzni novinkou. Už v roce 2009 byla Plzeň rozdělena na více než 60 okrsků se styčnými strážníky. „Z kapacitních důvodů ale vykonávali spíše roli administrátorů," přiznal vedoucí odboru bezpečnosti magistrátu Aleš Průša. Celý projekt tzv. Bezpečného města nefungoval stoprocentně, dnes je přejmenován na Bezpečnou Plzeň a pokouší se o comeback.

Místo 60 okrsků jich bude jen polovina, teď se obsadilo prvních 13 lokalit. Dalších 17 má následovat.

Spolupráce s místními a znalost rajonu

Okrskový strážník sice nebude ve svém rajonu bydlet, ale měl by znát tamní problémová místa. Při pochůzkách, v pracovní dny podle potřeby vždy mezi 6-18 hodinami, má úzce spolupracovat s místními a přenášet aktuální informace o veřejném pořádku služebnám, starostům obvodů, republikové policii i orgánům města. Večer, v noci a o víkendech převezmou tuto práci služebny.

„Jsme tu pro komunikaci s lidmi. Tady je ukradená lavička, tady nafotím kanál s ukradeným víkem," přiblížil strážník Milan Šteffel, který má na starost Křimice.

Místo mobilu mají vysílačku

Lidé se mohou na okrskáře obracet zejména přes linku 156 nebo e-mail. „Služební mobily nemají. Na to nemáme dost peněz," prohlásil velitel Městské policie Plzeň Karel Mach. Mají ale vysílačky, se kterými zavolají pomoc v akutních případech. „Pokud je tam napadení nebo agresivní bezdomovec a podobně, adekvátní posila přijede přes dispečink do několika minut," poznamenal Šteffel.

Lidé se na okrskáře mohou obracet třeba kvůli volně pobíhajícím psům, nepořádku, černým skládkám, problémům v dopravě nebo s rušením nočního klidu.

Okrskáře má i Policie ČR

Ředitel Policie ČR v Plzni Michal Krejbich řekl, že i policie má své okrskáře, ale není schopna dodržet blízkost mezi nimi a lidmi. „Proto projekt hodnotíme kladně a jsme rádi, že v Plzni bude," uvedl Krejbich.

Městská policie Plzeň má nyní 280 strážníků, další přijme ještě do konce roku. V roce 2015 měla rozpočet 160 milionů korun, letos je asi o 20 milionů vyšší. „O deset až jedenáct milionů korun by měl být rozpočet navýšen i v příštím roce," řekl primátor Martin Zrzavecký (ČSSD).

Jeden strážník městské policie stojí včetně mzdy, vybavení, pojištění a odvodů ročně 560 tisíc korun.

Zaniklé Bezpečné město

Projekt Bezpečné město zahajoval v roce 2009 v Plzni dokonce tehdejší ministr vnitra Ivan Langer (ODS). Tehdy nově vzniklý magistrátní odbor bezpečnosti ujišťoval Plzeňany, že budou moci poukazovat na problémy, které je trápí, budou moci volat svému strážníkovi, policistovi nebo kontaktovat svého zastupitele s tím, že uvedená osoba se bude muset problémem zabývat a řešit ho. Jenže projekt postupně umíral, město se dokonce soudilo o jeho značku s bývalým zaměstnancem svého odboru bezpečnosti.