„V posledních letech zaznamenáváme stále větší nárůst žáků. Letos otevíráme celkem šest prvních tříd. Věřím, že je to naším zaměřením, protože máme hudební, výtvarné i přírodovědné třídy" vysvětlila ředitelka instituce na Skvrňanech Soňa Pavelková.

Oproti tomu do božkovské školy, která je nejmenší v Plzni, zamíří ve čtvrtek 103 chlapců a děvčat, do první třídy nastoupí 21 dětí. „Počet je stejný jako v minulých letech. První třída je specifickou záležitostí, protože děti se učí nějakému řádu, vše je pro ně nové. Aby se učitel mohl všem kvalitně věnovat, je ideální počet maximálně 24 žáků. Měli jsme i 28, ale to už se
s nimi těžko pracuje, musí se dělit do skupiny," odůvodnila Hana Stýblová, jež školu vede. Výhodou podle ní je především to, že děti se vzdělávají v klidnějším prostředí. „Nemáme obrovskou a rozlehlou budovu. Jsme blíž dětem i rodičům," doplnila.

Podle vedoucí odboru školství plzeňského magistrátu Dagmar Škubalové bude počet prvňáků zhruba stejný jako v posledních dvou letech. „V roce 2014/2015 se jednalo o 1843 dětí ve školách, které město zřizuje. Minulý rok bylo číslo nepatrně vyšší, konkrétně šlo o 1848. V současnosti se ještě vyřizují odklady, ale předpokládáme, že prvňáků bude přibližně zase kolem 1800," konstatovala.

Podobná situace je také
v případě celkového počtu žáků, půjde o přibližně 
13 300 jedinců. Zajímavostí je i množství cizinců na plzeňských základních školách, kterých loni bylo 604. „Neočekáváme, že by situace byla od září výrazně jiná," dodala Škubalová. Největší podíl dětí odlišné národnosti, konkrétně 28 procent, tvoří chlapci a děvčata původem z Ukrajiny. Stejně je tomu s žáky ze Slovenska. „22 % procent tvoří Vietnamci," uzavřela.

Více o školním roce 2016/17 se dočtete ZDE.