Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje (SVK PK) nově zařadila poezii – Básnické spisy II představitele českého undergroundu Egona Bondyho. Jeho texty z let 1962 až 1975 edičně uspořádal Martin Machovec. Knihu zahajuje dnes už legendární sbírka Egona Bondyho Kádrový dotazník, v níž autor specifickou poetikou zachytil atmosféru šedesátých let. Následují i další soubory veršů, v nichž se Bondy opět projevuje jako výrazný a nesmlouvavý komentátor, jako člověk, který vyhraněným způsobem sleduje společenský vývoj a dává zcela zřetelně najevo své názory na dobové problémy.

A druhou novinkou ve fondu SVK PK jsou detektivky. Kriminální případy ze Šumavy II jsou dílem pěti autorů, kteří převyprávěli skutečné události, jež se odehrály na Šumavě v 1. polovině 20. století.

Knihovna města Plzně se nově může pochlubit komiksem renomovaných autorů Jana Nováka (spisovatele, publicisty a scenáristy) a Jaromíra 99 (vlastním jménem Jaromír Švejdík – výtvarník a také zpěvák, skladatel a kytarista, člen kapely Priessnitz). Jejich publikace Zátopek…když nemůžeš, tak přidej předkládá čtenářům příběh nejslavnějšího českého atleta, který nejenom vyhrával olympijské závody, ale dokázal se postavit komunistickému režimu a hájit svého kolegu Stanislava Jungwirtha. Jistě není bez zajímavosti, že Jan Novák původně Zátopkův příběh zpracoval jako filmový scénář, který však nebyl přijat.

A všichny, kdo své obydlí sdílejí se čtyřnohým přítelem, jistě zaujme kniha Pět tajemství šťastného vztahu člověka a psa. Její autor José Arcé je mezinárodně uznávaný 'zaříkávač psů z Mallorky', který na tomto ostrově provozuje výcvikové a rehabilitační centrum, v němž dává poslední šanci zdánlivě beznadějným problémovým psům z celé Evropy, které by jinak čekala smrt. Zaměřuje se především na psychologii člověka ve vztahu ke psům a zdůrazňuje, že 'cesta ke psu je vnitřní, nikoliv technická'. V knize tedy nejde o praktické návody, jak konkrétně zvíře cvičit, ale o celkový přístup. Arcé se snaží obnovit přirozený vztah člověka a psa prostřednictvím instinktů a intuice. Vychází z přirozené smečkové struktury psovitých a snaží se její zásady přenést do komunikace se zvířetem, aby 'naučil lidi dívat se psíma očima'.