Už jen zbytky nábytku a uschlá květina za oknem připomínají v Prokopově ulici zlatou éru Komorního divadla. Divadelní technika a část nábytku už je přestěhovaná do nové budovy v Jízdecké ulici. Otázkou zůstává, zda se za představeními přestěhují i všichni diváci. Přestože kapacita Nového divadla je jen o cca 30 míst vyšší než u Komorního, vyprodáno bylo zatím pouze třikrát, obě uvedení Prodané nevěsty a muzikál Freddie – The King of Queen, o nějž byl obrovský zájem i ve staré budově.

Mnoho diváků může odradit vstupné, oproti Komornímu totiž za lístek na stejné představení zaplatí dvojnásobek (380 Kč), na premiéru nové hry ještě víc (430 Kč). A cena se snižovat nebude. „Že bychom zavedli snížené zaváděcí vstupné, neuvažujeme," potvrdila mluvčí Divadla J. K. Tyla (DJKT) Eva Ichová.

Vyšší vstupné je dané hlavně provozními náklady. Město posílá DJKT ročně 150 milionů korun, tato částka kvůli nové budově poporoste o dalších 13 milionů. Prakticky to znamená, že pokud bychom vydělili částku počtem představení a míst pro diváky, dotuje město každou vstupenku zhruba 900 korunami. „Město bude podporovat vstupenky stejnou částkou jako dosud, nehodláme ji zvyšovat," řekl ekonomický náměstek primátora Martin Zrzavecký (ČSSD). Za komfort nové budovy si tak lidé připlatí.

Na zářijová představení v Novém divadle zatím zůstávají volné poslední řady. Předprodej na říjen začne v pondělí. V sobotu 20. října bude uvedeno vůbec první představení na Malé scéně Nového divadla – Push Up (Cesta vzhůru). Z kapacity 150 míst je stále dvacítka lístků v prodeji, o den později je volná více než polovina křesel.

O budovu Komorního divadla už se nestará DJKT, do správy ji převezme Obytná zóna Sylván. Technika byla demontována a převezena do Nového a Velkého divadla. „Mobiliář byl využit pro vybavení prostor Nového divadla, něco tam ale zůstalo," uvedla Eva Ichová. „Do konce roku bude objekt vyklizen a na překlenovací období budeme hledat nájemce," prohlásil náměstek primátora Miloslav Šimák (ČSSD). Město plánovalo prodej budovy, nyní už ale rozhodnutí nechali na nových zastupitelích po volbách.