Více než půlmilionová částka není přitom vůbec konečná. Jde totiž o holý nájem, který musel Esprit zaplatit firmě Reint–Build za to, že prostory divadla nepředal k poslednímu prosinci loňského roku, ale až o pět měsíců později. Nyní Reint–Build s Espritem dohaduje o částce za energie a služby, jež by mohla vyšplhat k dalším 300 tisícům korunám. „Tuto částku nedokážu specifikovat, Reint–Build musí doložit doklady a faktury,“ řekl ředitel spritu Marek Křovák.

Právě on čelí nyní kritice, že peníze vyplatil z rozpočtu Espritu na základě vlastního rozhodnutí a bez souhlasu radnice i za to, že bývalému řediteli Espritu Hanuši Klůsovi podepsal a vyplatil odstupné v téměř 200 tisícové výši. „Je to v mé pravomoci,“ tvrdí Křovák. Stojí za ním i náměstkyně Krejsová. „Pokud by 550 tisíc nezaplatil, narůstaly by úroky z prodlení,“ uvedla Krejsová. Předseda kontrolního výboru zastupitelstva Milan Chovanec (ČSSD) má ale opačný názor. „Město by o tom rozhodně mělo vědět,“ míní Chovanec.

Podle primátora Pavla Rödla (ODS) hodlá radnice městské příspěvkové organizace omezit v nakládání se svým i cizím majetkem a plánuje ustanovení komise složené z úředníků i politiků, která na ně bude dohlížet. „Na návrzích už pracuje tajemník magistrátu,“ uvedl Rödl. O tom, zda bude komise nakonec ustavena, budou rozhodovat členové městské rady.