Firma dodala do Nového divadla supermoderní divadelní technologie, se kterými ale plzeňská scéna bojuje, dvakrát se dokonce muselo rušit představení.

Robenek prohlásil, že technologie už fungují. Přímo v divadle jsou specialisté, kteří na techniku dohlížejí. Přiznal však, že v prosinci skutečně nešly nějakou dobu bezpečnostní prvky tak, jak to tvrdil ředitel divadla Martin Otava.

„Jeviště je rozděleno na tzv. stoly, které se pohybují nahoru a dolů. Jsou těsně vedle sebe, stůl má velikou hmotnost, nese kulisy i herce. Když se dva sousední stoly rozpohybují proti sobě, říká se, že stříhají. Pokud by mezi ně něco spadlo, tak by to byla gilotina," řekl Robenek.

Aniž by to herci či vedení divadla věděli, nešly tzv. střižné hrany, které mají kolos zastavit. „Zjistili jsme to, když jeden z techniků dal mezi ně laťku a tu to přeseklo," řekl Otava. V té době se přitom zkoušel muzikál Kočky, kde se zařízení používá.

Robenek řekl, že firma zaměstnance, kteří za to mohli, potrestala. „Bylo jim vytknuto, že s divadlem nedostatečně komunikovali," potvrdil Robenek. Napříště musí firma divadlo informovat a trvat na zpětném vyjádření, že je mu jasné, v jakém stavu zařízení je a jak funguje.

Robenek zdůraznil, že podstatné je, že se nikomu nic nestalo. „Operátor u pultu se na scénu trvale dívá. Může velice rychle pohnutím prstu zastavit úplně všechno, má tlačítko total stop. Pokud by se náhodou něco stalo, má povinnost to ukončit," dodal Robenek.

Dodal, že technologie jsou od poloviny prosince v dobrém stavu a fungují.

Divadlo zrušilo kvůli nefungující technice představení dvakrát. Poprvé 5. prosince, kdy požaduje náhradu za zrušené představení asi 80 tisíc korun, podruhé 16. ledna. „Tam jde o částku 150 tisíc korun," potvrdil ředitel Otava.

Podle technického náměstka primátora Pavla Šindeláře (ODS) byla při druhém zrušeném představení téměř jistě chyba v el. síti a ne v divadelních technologiích. „Měli jsme velké jednání s projektantem divadla, firmou Helika a také s firmou Hochtief, která divadlo stavěla. Příčinu toho, proč se nemohlo v lednu hrát, bude zkoumat expertní skupina a navrhne řešení, aby se to už neopakovalo," řekl Šindelář.

Zastupitelka za Hnutí ANO 2011 Miloslava Rutová chtěla vědět, zda nebylo z pohledu dodavatele technologií otevření divadla 2. září uspěchané a zda byl vůbec čas proškolit personál.

„Jde o problémy provozního typu a není možné v rámci zkušebního provozu nasimulovat všechny situace. V divadlech ve Vídni a ve Stockholmu je to podobné," potvrdil Dittrich Robenek.