Na novorozeneckém oddělení Mulačovy nemocnice v Plzni probíhá již 12 let unikátní projekt. Jako jediní 
v republice zde dokáží zjistit míru rizika rozvinutí alergie u novorozeného miminka a léčit ji.

Hodnoty se odebírají přímo při porodu z pupečníkové krve a do dvou dnů jsou známy výsledky, na jejichž základě pak může být zahájená léčba.

„Alergie je dnes čím dál tím více rozšířený problém. Obzvlášť u dětí se projevuje zvýšenou nemocností, astmatem, ekzémy," vysvětluje Jiří Liška, primář novorozeneckého oddělení Mulačovy nemocnice v Plzni, který se výzkumu věnuje. Nejvíce postiženy jsou právě děti, jejichž rodiče jsou alergici. „Po dohodě s rodiči odebíráme pupečníkovou krev právě u matek, které mají pozitivní rodinnou anamnézu. Pokud z odebrané krve zjistíme zvýšené hodnoty imunoglobulinu E, který je složkou alergie, navrhneme léčbu," dodává Liška.

Poměrně jednoduchá léčba spočívá v aplikaci vakcíny, která se jeden měsíc třikrát týdně aplikuje kojenci do nápoje. „Se stimulací začínáme od 10. dne věku a trvá měsíc. Dítě pak kontrolujeme v době jeho prvních narozenin a následně pak ve 3 letech. V tuto chvíli máme sedmileté léčebné zkušenosti a musím říci, že jsou vynikající," uvádí primář Liška.

Jeho slova potvrzuje také jedna z maminek, která tímto způsobem léčí již své druhé dítě. „Jsem velký alergik. Mám alergii na kočičí a psí chlupy, pyly, prach , roztoče. Není to příjemný život. Takže když se mi před čtyřmi roky narodil chlapeček a vyšetření v porodnici ukázala vyšší hodnoty, neváhala jsem léčbu vyzkoušet," popisuje maminka dvou dětí Milena Hánová z Domažlic. A dodává, že dnes již čtyřletý syn nebyl dosud téměř nemocný. „Takže, když jsem čekala své druhé dítě, neváhala jsem a rodila jsem opět u Mulačů, abych opět mohla znát přesné hodnoty rizika alergie," doplňuje paní Hánová. Dnes své 14denní dcerce aplikuje vakcínu, protože naměřené hodnoty riziko prokázaly.

Stejně dobré zkušenosti má i druhá maminka, Barbora Šimon z Pardubic. „Když jsem před dvěma roky čekala narození svého prvního dítěte, jela jsem rodit do Plzně i přesto, že jsem v té době žila v Praze. Dozvěděla jsem se totiž o tomto projektu a chtěla jsem ho rozhodně vyzkoušet," vypráví paní Šimon. Protože ji samotnou alergie trápí, rozhodla se udělat cokoli pro to, aby své dítě od případných alergických projevů ochránila. „Johance jsou právě dva roky a nemocná zatím vůbec nebyla, u svého druhého dítěte, které se narodilo před měsícem, jsem si proto vakcinaci nechala taky předepsat," dodává Barbora Šimon.

„Doposud jsme takto léčili okolo 360 malých pacientů a ukazuje se velmi dobrý efekt ovlivnění rozvoje alergie. Stejně tak děti, které tento preparát užívaly, vykazují velmi nízkou nemocnost. Pozitivní také je, že jsme u preparátu nezjistili žádný vedlejší účinek ," doplňuje primář Liška.

V současné době své léčebné úspěchy prezentuje a předává dál na kongresech a v odborných časopisech.