Do Všerub v sobotu zavítal Živý betlém, který příběh narození malého Ježíška hraje již 26 let. „Prvotní myšlenka vznikla v roce 1992 ve Starém Plzenci. Původně to byl jen malý betlém v Plzenci, kde stál jen Josef s Marií a Ježíškem. Od té doby se toho ale hodně změnilo a značně jsme se rozrostli,“ řekl jeden z hlavních „betlémářů“ Josef Švéda.

Rozrostli se opravdu hodně. Soubor dnes tvoří přes dvacet dětí, které hrají role od pasáčků a andělů až po římské vojáky a samozřejmě Ježíška. V tomto dětském souboru se vystřídalo i všech jedenáct dětí Josefa Švédy. „Dnešní vystoupení bylo pro mě opravdu speciální. Poprvé hrála moje vnučka a můj dvanáctiletý syn Eliáš hrál poprvé postavu hlavního vojáka. Je to jedna z nejnáročnějších rolí,“ pokračuje Švéda.

Eliáš se své role zhostil více než dobře a tréma na něm nebyla vůbec znát. „Trochu jsem trému měl, hlavně když jsem musel mávat tou pochodní. Už ale hraji několik let, takže jsem scénář nepotřeboval ani moc cvičit,“ řekl Eliáš, který v souboru hraje prakticky od narození. Už si zahrál Ježíška, pastýře, setníka a teď hlavního vojáka.

Soubor navštívil za dobu své existence přes 80 míst v západních Čechách. Od roku 2009 vždy hraje na Štědrý den v Plzni a ve Starém Plzenci, odkud většina členů pochází. „Je to pro nás tradice, bez které si svátky už nedovedeme představit,“ uzavírá Švéda.

Zámecký adventní jarmark
Zámecký adventní jarmark byl deštivý