Do konce března se ještě podařilo Pontonu na provoz Klubíčka získat prostředky z odboru bezpečnosti a prevence kriminality města Plzně a hledají se další zdroje. „V případě, že se to nepodaří, budeme muset školku uzavřít. Sedmnáct dětí zůstane na ulici. Navíc další tři desítky žadatelů o naše služby zůstane neuspokojeno," upozorňuje Šárka Millerová, koordinátorka projektu.

Její slova potvrdil i Jakub Václavů, ředitel o.s. Ponton. „Klubíčko je unikátem v celém kraji, nyní jede v omezeném provozu a museli jsme už propustit jednoho pracovníka. V Plzni jsme přitom jediní, kdo v takovémto rozsahu provozuje zařízení, které pomůže dětem k úspěšnému startu na základní škole. Pracujeme ale i s jejich rodiči, kterým radíme s řešením jejich komplikované situace," dodává Jakub Václavů, ředitel Pontonu o.s. Podle jeho slov ale zatím není jisté, co bude dál.

„Finance na provoz této aktivity máme jen do konce března. Do té doby by už mělo být jasné, zda se na provozu bude podílet například MPSV nebo nadační fondy. Na tyto zdroje se již Ponton obrátil v rámci běžných žádostí o dotace. Takže žádáme zhruba o 1,5 milionu korun, což by nám za velmi úsporného režimu stačilo na rok provozu. Ale i když ročně podáváme 15 žádostí, jsme rádi, když vyjde 20 procent," upozornil Václavů. Ponton se obrátil i na Ministerstvo školství ČR, to ale letos nic nedalo. MPSV by se mělo vyjádřit do konce února.

Program včasné péče běžel v Plzni v různých podobách pod názvem Centrum pro rodinu od roku 1996, tedy od doby vzniku Pontonu. Od roku 2000 pak už jako Klubíčko. Od té doby Klubíčkem prošlo, a minimálně měsíc sem docházelo, zhruba kolem 300 dětí, které díky pomoci Klubíčka tak měly podstatně lepší start do života.