Teď ale zaměstnanci prožívají obavy, jestli vynaložené úsilí nebylo zbytečné. V současnosti se totiž přetřásá návrh, že by tato školská zařízení nově patřila pod Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV), což by pravděpodobně znamenalo nutnost nové kvalifikace. Ředitelé dětských domovů si navíc stěžují na nedostatek informací.

„Víme, že se něco chystá a měli bychom přejít pod MPSV, ale nesouhlasíme s tím. Naším hlavním cílem je vychovávat, nikoli poskytovat sociální služby," uvedla Věra Nováková, jež vede dětský domov v Nepomuku. Mnoho jejích zaměstnanců si dodělávalo potřebné vzdělání, jež by zřejmě kvůli novince nebylo dostačující. „Lidé investovali své peníze a svůj čas, aby si doplnili kvalifikaci. Nedokážu si představit, jak bych jim vysvětlila, že ji nakonec nepoužijí, protože potřebují jinou," uvedla. V nejhorším možném případě by musela nekvalifikované pracovníky propustit. Dlouhotrvající nejistota podle názoru Novákové odrazuje i zájemce o práci v dětském domově.

Obdobně na možné personální změny nahlíží ředitel školského zařízení v Horšovském Týně Petr Plášil. „Nemohu přeci lidem říct, my už vás jako odborníky nepotřebujeme. Jestliže skutečně budeme spadat pod MPSV, jsou nasnadě další otázky, třeba jak se změní systém financování či metodika," nastínil.

Z uvedeného kroku, které Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) plánuje, není Plášil nadšený. On, stejně jako další ředitelka dětského domova ve Staňkově Jana Koubová, kritizují především nedostatek informací o problematice. Právě s touto námitkou vystoupila minulé úterý na besedě s ministryní školství. Kateřina Valachová uvedla, že v nejbližší době se s řediteli dětských domovů sejde a záležitost projedná. Zároveň naznačila, že změně, o níž se diskutuje v rámci systému ochrany práv dětí, nebude bránit.

Jedním z argumentů přesunu dětských domovů pod MPSV je lepší spolupráce mezi vedením těchto zařízení a dalšími státními orgány, například sociálním odborem. Oslovení ředitelé dětských domovů ale problém v této oblasti nevidí. Stejně hodnotí situaci i Věra Šašková z krajského odboru školství, mládeže a tělovýchovy. „Prostupnost mezi jednotlivými zařízeními dosud fungovala. Změna nic nevyřeší, naopak stávající systém rozbije a zkomplikuje," podotkla.

Plzeňský kraj zřizuje sedm dětských domovů s kapacitou 290 lůžek. Děti žijí ve 37 rodinných skupinách na 22 místech poskytovaných školských služeb. Na základě platné legislativy si v kraji muselo doplnit kvalifikaci 113 pedagogických pracovníků ze 161.