Na vině jsou hlavně stále tvrdší podmínky pro děti v rozpadlých rodinách, kterých stále přibývá. Uvedla to ředitelka Pedagogicko–psychologické poradny Plzeň město Blanka Veselá. "Vloni jsme měli v domově čtyři děti, které když rodiče žádali o zrušení ústavní výchovy, tak se rozhodli v domově zůstat. uvedla ředitelka plzeňského dětského domova Dominino dagmar Dvořáková.

K tomu, aby rodiče děti získali zpátky, totiž potřebují písemný souhlas dětí psaný bez jakéhokoli nátlaku. Jeden z chlapců zůstal například z toho důvodu, že doma zažil strádání a hlad, což bylo mámě a tátovi jedno. Stejné to bylo, když ho něco bolelo. Ve škole se mu navíc děti smáli, že je špinavý. "To když maminka nepovažovala za důležité vyprat prádlo,“ uvedla ředitelka.

Těchto dětí podle Dvořákové stále přibývá. „Stává se mi. že za mnou chodí malé děti, abych jim našla nového tátu a mámu, “ doplnila ředitelka. Nespokojené jsou některé děti v případech, kdy sipo rozvodu maminka najde nového partnera, který nenaváže s dítětem kontakt. Podle Veselé se k odchodům z domova rozhodují děti starší děti deseti let, kteří už si jsou schopni odchod z domovat rozhodnout a zařídit sami. K odmítaným návratům domů přispívají i stále se zlepšující podmínky v domovech.

Například v dominu se stabilně o malou skupinku dětí starají čtyři tety nebo strejdové, takže děti si k nim mohou snadněji vytvořit citové pouto. Dříve se vychovatelé střídali, což navázání bližšího kontaktu bránilo.

Přestože děti někdy opravdu strádají, je Dvořáková proti tomu, aby se hned děti z rodin odebíraly. „Nejdříve je nutné s rodinami pracovat, a když to nemá výsledky, musí se vzít v úvahu možnostjim dětivzít," uvedla. Lidé bez hlubší životní filozofie si rychle zvyknou na to, že bez dětí je jejich život jednodušší, a pak už je těžké děti do rodin vrátit…"

Kurátor ze sociálního odboru druhého plzeňského městského obvodu Karel Němeček uvedl, že tomu tak na ´dvojce´ skutečně je.Rodina nejdříve musí spolupracovat se sociálním odborem, je pod stálou kontrolou a hlavní snahou je, aby dítě v rodině zůstalo. Pokud je rodina přechodně v nouzi a snaží se situaci řešit, například když hledá bydlení, je možné děti umístit v Plzni do zařízení Delfínek nebo Šneček, kde jsou přechodně, a následně se do rodiny vrátí.