„Není přípustné, aby děti na vlastní kůži poznaly sociální rozdíly už v tak nízkém věku," uvedla ministryně. Názory na její návrh se však v případě vedení základních škol v Plzni a na Plzeňsku liší. Zatímco někteří mají dojem, že by takové řešení vytrhlo rodičům trn z paty, jiní se obávají zneužití.

Nejdramatičtější situace je na 16. základní škole, jejíž dvě pobočky navštěvuje 390 dětí. Až dvě třetiny z nich, pocházející zpravidla ze sociálně slabých rodin, se stravují doma. Zástupkyně ředitelky Iveta Žižková obědy zdarma jednoznačně vítá.

Pro je také Zdeňka Nováková, jejíž sedmiletý syn navštěvuje 16. základní školu. „Nemůžu si dovolit platit Tomáškovi obědy celý měsíc. Kdybych je nemusela platit, bylo by to skvělé, " uvedla čtyřnásobná matka.

Příznivá není ani situace na devítiletce v Habrmannově ulici na Slovanech, ze 435 školáků nevyužívá možnost poledního teplého pokrmu až třetina. Ředitelka 13. ZŠ zmiňovaný ministerský návrh schvaluje. „Určitě by to bylo ku prospěchu věci. Myslím, že počet strávníků by se rozhodně zvýšil," konstatovala Zdeňka Vrátníková.

Oproti tomu na 1. ZŠ Plzeň problémy s tím, že by děti na obědy nechodily, neřeší. Ze 390 dětí první až třetí třídy se zde stravuje 90 procent. „Případná změna určitě vytrhne trh z paty sociálně slabým rodinám. Na druhou stranu bych preferovala i jinou formu jejich podpory," podotkla zástupkyně ředitele Hana Pánková. Přijatelnější alternativou by mohlo být například navýšení přídavků. „Trochu se bojím toho, aby taková systémová podpora nevedla k plýtvání. Děti nebudou na obědy chodit, bude jim jedno, zda si je vyzvednou, nebo ne," doplnila.

Obdobný názor zaujímá rovněž vedení přeštické devítiletky. „Není to zrovna dobrý nápad. Všechno, co je zdarma, je z mého pohledu špatně. Cena za obědy není tak vysoká, aby je rodiče nemohli zaplatit," sdělil. První stupeň navštěvuje 481 dětí, přičemž více než 400 obědvá ve škole. Ani Jaroslav Šedivý z dobřanské vzdělávací instituce si není jistý, zda stravování hrazené státem je krok správným směrem. Nicméně uznává, že rodičům by změna určitě finančně pomohla.